30 septembrie 2013, 10:58 Caleidoscop views 9204
30 septembrie 2013, 10:58 Caleidoscop views 9204

Pămîntul a evitat o coliziune cu un asteroid


Foto: dni.ru

Un corp ceresc de mărimea meteoritului de la Celebinsk a fost observat în apropierea Pămîntului. El a trecut la o distanță de aproximativ 11.000 de kilometri de suprafața planetei și, potrivit oamenilor de știință, a fost un asteroid.

Asteroidul cu diametrul de 15 metri a trecut foarte aproape de Pămînt. În același timp, astronomii l-au detectat doar cu cîteva ore înainte.

Potrivit lui Vladimir Lipunov de la Institutul de Stat de Astronomie „Sternberg" pe lîngă Universitatea de Stat din Moscova, corpul ceresc a fost descoperit de către unul dintre telescoape. Acesta este destinat cercetărilor fundamentale în domeniul corpurillor cerești, dar poate detecta și corpuri asemenea meteoritului de la Celeabinsk.

"Asteroidul a fost descoperit de stația noastră de pe malul lacului Baikal, nouă ore mai tîrziu el a zburat la 11 300 km de Pămînt, sub nivelul orbitei sateliților geostaționari. Dimensiunea acestuia - circa 15 metri", - a spus Lipunov, citat de RIA Novosti.

Astronomul a subliniat că acum asteroidul se află într-o zonă în care este practic imposibil de urmărit. Oamenii de știință au luat în considerare posibilitatea ca acest asteroid ar fi de fapt o treaptă de lansare a unei rachete sau o stație automată de pe Marte – traiectoria lui trecea aproape de Marte. Cu toate acestea, căutările în catalogul de deșeuri spațiale nu a dat niciun rezultat.

Sursa: dni.ru

Cuvinte cheie:

asteroid , Pamint , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1423
Populația:
671 locuitori

Bogzeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Bogzeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la 18 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 671 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1423.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.