18 aprilie 2013, 10:03 Caleidoscop views 6996
18 aprilie 2013, 10:03 Caleidoscop views 6996

Ce este mai important Luna sau asteroizii?

După cum a declarat preşedintele american, Barack Obama, americanii trebuie să facă o alegere dificilă între crearea unei baze pe Lună şi explorarea asteroizilor. Fiecare program presupune cheltuieli uriaşe, de aceea trebuie să fie ales unul din ele. Pînă nu demult, răspunsul părea evident.

Oamenii de ştiinţă au început să studieze serios asteroizii. Însă, zilele trecute, un grup de congresmeni a prezentat spre examinare proiectul de lege „Cu privire la refacerea supremaţiei americane în spaţiu” (REAL Space Act), în care se propune ca omul să fie trimis spre Lună pînă în anul 2022 pentru amenajarea ulterioară a unei baze unde se va putea trăi, transmite ruvr.ru.

Autorii iniţiativei susţin că sensul ei nu este repetarea sarcinilor Apollo, de acum 40 de ani. Misiunea spre Lună stabileşte sarcini clare şi realizabile, care potrivit congresmenilor, nu numai că vor înapoia SUA statutul de lider în explorarea spaţiului. Este important că aflarea oamenilor pe un alt corp ceresc va necesita dezvoltarea unor tehnologii noi şi va duce la progrese în multe discipline ştiinţifice. Experienţa acumulată poate fi folosită pentru misiunile viitoare în spaţiul îndepărtat, inclusiv spre Marte.

Diferenţele din opiniile cu privire la ceea ce este mai bine să facă americanii în spaţiu în următorul deceniu sînt rezultatul unui impas ideologic, în care se află de mult timp astronautica. După misiunea Apollo nu au mai fost trasate sarcini de asemenea amploare. Iar acum este necesar un proiect nou de amploare, care va îndeplini cîteva condiţii. El trebuie să fie înţeles de politicieni şi opinia publică, de asemenea, trebuie să fie interesant pentru cercurile de afaceri şi pentru oamenii care lucrează în industria spaţială, este de părere academicianul Andrei Ionin de la Academia rusă de Cosmonautică.

„De pe aceste poziţii, zborul către un asteroid nu îndeplineşte nici unul din aceste puncte. Luna răspunde, dar numai parţial. După părerea mea, singurul proiect, care îndeplineşte toate condiţiile este cel marţian. O etapă a acestui proiect poate fi într-adevăr revenirea pe Lună. Tocmai pentru ca apoi să se îndreptăm spre Marte”.

Drept argument în favoarea proiectului selenar, congresmenii se referă la planurile altor ţări privind aterizarea oamenilor pe Lună. De exemplu, asemenea planuri au Rusia şi China. Dar, în cazul de faţă problema concurenţei este doar un mijloc de a imprima acuitate acestei teme, pentru a fi auziţi, este convins Andrei Ionin. Cu siguranţă şeful NASA, Charles Bolden, a studiat iniţiativa parlamentarilor. La începutul lunii aprilie, el a confirmat planurile privind explorarea asteroizilor şi a subliniat că nu se planifică expediţii spre Lună. Cu toate că este greu să ne imaginăm că un funcţionar de stat va face o declaraţie care contravine politicii spaţiale a lui Obama.

Cuvinte cheie:

cosmos , Univers , Pamint , asteroid , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
720 locuitori

Grădiniţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grădiniţa și Leuntea. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Grădinița a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.