28 aprilie 2022, 15:00 Caleidoscop views 2296
Stahurschi:
Foto: enews.md
28 aprilie 2022, 15:00 Caleidoscop views 2296

Stahurschi: "Pe timp de război, una dintre principalele arme este dezinformarea"

Declarația comandantului adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, precum că unul dintre obiectivele războiului din Ucraina în a doua etapă a operațiunii speciale este de a prelua controlul asupra sudului acestei țări pentru a crea un coridor spre Transnistria pentru a "proteja vorbitorii de limbă rusă", ar putea fi o informație falsă pentru a testa reacția la aceasta.

Această opinie a fost exprimată de jurnalistul, expertul Centrului de Studii Strategice și Reforme, Alexandr Stahurschi, vorbind în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Fedorova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că autoritățile oficiale ruse, reprezentate de Kremlin și Guvernul rus, au negat în orice mod posibil de această declarație.

"Trebuie luăm în considerare două momente. Sau a fost o umplutură informațională pentru a verifica reacția la aceasta. Sau a fost inițiativa sa personală. Adică, nu a existat nicio declarație oficială din partea conducerii ruse că vor face acest lucru", a subliniat Alexandr Stahurschi.

Potrivit acestuia, în timpul oricărei operațiuni militare, există întotdeauna o armă, care se numește dezinformare.

"Ea este folosită de toate părțile în măsura posibilităților și resurselor, în orice mod posibil. Dacă deții mințile oamenilor, atunci îți poți construi cumva alte planuri, într-un fel sau altul. Panica și frica sînt stările care sînt întotdeauna benefice în timpul operațiunilor militare. Orice om speriat, în consecință, este mai ascultător sau mai imprevizibil în acțiunile sale, în funcție de persoană", a spus expertul.

Referindu-se la bombardarea clădirii MGB din Tiraspol din lansatoare de grenade, el a menționat că aceasta este o provocare, dar deocamdată nimeni nu poate spune cine avut de cîștigat din aceasta.

Alexandr Stahurschi a subliniat că, logic vorbind, probabil că pe teritoriul localităților Ucrainei apropiate regiunii transnistrene nu pot exista grupuri militare și de sabotaj rusești a priori, deoarece totul a fost curățat cu ajutorul contrainformațiilor ucrainene, SBU, iar întregul teritoriu este sub controlul Ucrainei.

 În acest sens, nu este clar cum mașinile cu lansatoare de grenade au intrat ilegal în Transnistria de pe teritoriul Ucrainei.

"Au lăsat pe undeva urme. Sarcina serviciului special este să se ocupe de aceste probleme, inclusiv de acest lucru ar trebui să se ocupe și Serviciul de Securitate al Republicii Moldova, nu doar să asculte versiunile SBU sau ale serviciilor speciale din Tiraspolul", a spus Alexandr Stahurschi.

În opinia sa, în această provocare ar putea fi implicați și reprezentanții acelor grupări și forțe care doresc să întrerupă înțelegerile în acordul de pace. Nu este exclusă nici componenta economică, deoarece conducerea grupului Sheriff din Transnistria poate avea neînțelegeri cu foștii parteneri.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

expert , Alexandr Stahurschi , opinie , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1446
Populația:
522 locuitori

Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La  acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.