26 iulie 2019, 09:45 Caleidoscop views 2144
Europa, sub alertă roșie de caniculă, Rusia ameniță Ucraina, iar SUA cer Phenianului să renunțe la provocări
26 iulie 2019, 09:45 Caleidoscop views 2144

Europa, sub alertă roșie de caniculă, Rusia ameniță Ucraina, iar SUA cer Phenianului să renunțe la provocări

Europa, sub alertă roșie de caniculă

Noi recorduri de temperaturi au fost înregistrate, în ultimele două zile, în Belgia, Germania, Franța și Olanda, țări care se confruntă cu un val de caniculă.

În Belgia, a fost înregistrată miercuri o temperatură de 40,2 grade Celsius la Liege, în est, la una dintre staţiile Institutului regal de meteorologie (IRM), un nou record istoric, a precizat joi directorul IRM, transmite protv.ro.

Recordul anterior era de 39,9 grade Celsius, înregistrat miercuri în jurul orei 16:00 (14:00 GMT) la baza militară de la Kleine-Brogel (nord-est).

„După validarea valorilor înregistrate ieri (miercuri) la staţiile climatologice ale IRM: nou record naţional pentru Belgia - 40,2 grade Celsius la Angleur (pe teritoriul comunei Liege)", a scris Dehenauw pe Twitter.

Din cauza temperaturilor ridicate, IRM a emis o alertă „roşie″ valabilă pe aproape tot teritoriul Belgiei (cu excepţia zonei de coastă) pînă vineri inclusiv, care presupune măsuri de precauţie sporite (hidratare, evitarea expunerii la soare etc).

La Bruxelles, Institutului regal de meteorologie a măsurat 34,2 grade Celsius la umbră joi la ora 12:00 (10:00 GMT), iar valoarea maximă înregistrată miercuri în capitala Belgiei (35,7 grade Celsius) ar putea fi depăşită joi.

În Germania, serviciul naţional de meteorologie a confirmat un nou record de căldură de 40,5 grade Celsius, înregistrat miercuri seară în Geilenkirchen, în landul Renania de Nord-Westfalia (vest), potrivit DPA.

Precedentul record era deţinut de oraşul Kitzingen din landul Bavaria, unde s-au înregistrat 40,3 grade Celsius cu patru ani în urmă.

„Soarele va dogori de dimineaţă pînă seară", a precizat joi dimineaţă un meteorolog din cadrul DWD, adăugînd că temperaturile ar putea depăşi recordul înregistrat miercuri. "O să fie al naibii de cald".

Primarul din Geilenkirchen, Georg Schmitz, a spus că va oferi gratuit îngheţată angajaţilor din cadrul primăriei. „Am făcut deja comandă la magazinul de îngheţată″, a spus Schmitz pentru DPA, adăugînd că acum se consideră „cel mai fierbinte primar din Germania″⁣.

Un nou record de căldură a fost doborît şi la Paris, unde joi s-au înregistrat 41 de grade Celsius, temperatură care nu a mai fost atinsă în ultimii 70 de ani în capitala franceză.

Temperatura record a fost consemnată la ora 13:42 (11:42 GMT) potrivit Météo-France, care estimează că mercurul termometrelor va urca şi mai mult în timpul după-amiezii, relatează AFP.

De la începutul măsurătorilor meteorologice în 1873, capitala a depăşit pragul de 40 de grade Celsius o singură dată, pe 28 iulie 1947, cînd s-au înregistrat 40,4 grade.

Serviciul meteorologic francez estimează temperaturi de pînă pînă la 42 de grade Celsius pentru joi, care vor marca vîrful valului de caniculă abătut asupra Franţei începînd de luni.

În Olanda, joi s-au înregistrat 41,7 grade Celsius, cea mai ridicată valoare termică consemnată de la începutul măsurătorilor în această ţară, unde mercurul termometrelor nu a mai depăşit niciodată pragul de 40 de grade, potrivit AFP.

S-au înregistrat 41,7 grade Celsius la ora 14:15 (12:15 GMT) la Deelen, în estul Olandei, a precizat pe Twitter Institutul regal de meteorologie (KNMI).

Precedentul record, care data din 1944 şi indica 38,6 de grade Celsius, a fost deja doborît miercuri.

Rusia amenință după ce un petrolier rusesc a fost sechestrat de Ucraina

Ministerul rus de Externe a reacționat, joi, după ce un petrolier rusesc a fost sechestrat de Serviciul de Securitate al Ucrainei în portul ucrainean Izmail de la Marea Neagră.

Decizia are legătură cu incidentul care a avut loc anul trecut în strîmtoarea Kerci. Astfel, diplomaţia rusă a avertizat joi Ucraina cu posibile „consecinţe" după ce un petrolier rusesc a fost reţinut de către SBU într-un port ucrainean, transmite protv.ro.

„Suntem pe cale de a stabili toate circumstanţele a ceea ce s-a întîmplat pentru a lua măsuri adecvate.

Dacă se va dovedi că este o luare de ostatici ruşi, aceasta va fi considerată o încălcare gravă a dreptului internaţional şi consecinţele nu se vor lăsa aşteptate", a declarat pentru AFP un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe de la Moscova.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Vladimir Djabarov, a calificat drept „absolut ilegală" reţinerea petrolierului Neyma, fapt care, în opinia sa, va agrava în mod semnificativ perspectivele de îmbunătăţire a relaţiilor ruso-ucrainene, potrivit Reuters şi RIA Novosti.

„Această reţinere este absolut ilegală, ea se putea face numai printr-o hotărîre judecătorească", a spus Djabarov, îndemnînd Kievul să elibereze imediat nava rusă dacă doreşte să-şi îmbunătăţească relaţia cu Rusia „măcar un pic".

Statele Unite cer Phenianului să renunţe la provocări

Statele Unite au solicitat joi Coreei de Nord să se abţină de la alte provocări după ce regimul de la Phenian a lansat miercuri două rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei, potrivit Reuters.

Autorităţile de la Washington au reiterat dorinţa de a dialoga cu Coreea de Nord în legătură cu denuclearizarea Peninsulei Coreea.

„Dorim să discutăm pe cale diplomatică cu nord-coreenii şi sperăm ca negocierile în acest sens să avanseze", a declarat Morgan Ortagus, purtătorul de cuvînt al Departamentului american de Stat. „Solicităm încetarea provocărilor", a spus aceasta.

Coreea de Nord a lansat miercuri două proiectile neidentificate în direcţia Mării Japoniei, potrivit Statului Major al Armatei (JCS) din Coreea de Sud.

Testul Phenianului este primul de acest tip după ce preşedintele american, Donald Trump şi omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, au convenit să discute din nou despre denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Proiectilele au fost lansate din apropierea oraşului Wonsan, aflat în estul ţării. Acestea au parcurs aproximativ 430 de kilometri şi au atins o altitudine de 50 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Știrile nopții , Europa , canicula

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
281 locuitori

Novovladimirovca este un sat din cadrul comunei Bîcioc din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Novovladimirovca alcătuia 281 oameni în anul 2000. Satul Novovladimirovca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.