01 septembrie 2013, 11:22 Caleidoscop views 14142
01 septembrie 2013, 11:22 Caleidoscop views 14142

Noi detalii despre potenţiala ciocnire a asteroidului Apophis cu Terra

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Astronomie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe au recalculat traiectoria asteroidului Apophis, corpul celest ce are potenţialul de a se ciocni cu Terra în 2029. Noile date ale experţilor ruşi oferă o veste bună, aceştia calculînd că şansele ca asteroidul să lovească planeta noastră sînt foarte mici.

Asteroidul Apophis, ce măsoară în diametru aproximativ 270 de metri, a fost descoperit în 2004. Calculînd traiectoria acestuia, cercetătorii au descoperit că în 2029 acesta va trece la foarte mică apropiere de Terra, existînd riscul ca acesta să lovească planeta noastră.

Iniţial, calculele fuseseră efectuate pe baza a doar două seturi de observaţii. Acum, cercetătorii ruşi au recalculat traiectoria asteroidului pentru a include un fenomen subtil care modifică orbita acestuia. "Efectul Yarkovsky", aşa cum este cunoscut fenomenul, face ca radiaţia solară absorbită şi re-radiată în spaţiu sub formă de căldură să dea un impuls suplimentar asteroidului, modificîndu-i traiectoria.

"Oamenii de ştiinţă au elaborat diferite traiectorii orbitale ale lui Apophis. Calculele mai vechi nu au inclus, însă, efectul Yarkovsky. Acest efect ar putea modifica în mod semnificativ traiectoria asteroidului", a declarat Viktor Shor, cercetător în cadrul Institutului de Astronomie.

Noua traiectorie calculată de experţii ruşi indică un risc minimal ca asteroidul să se ciocnească cu Terra în 2029.

Chiar dacă planeta noastră va evita impactul în acel an, pericolul nu va fi în totalitate evitat, avertizează Shor. În funcţie de traiectoria exactă pe care Apophis se va deplasa în 2029, cercetătorii vor putea stabili dacă asteroidul se va ciocni de Terra 7 ani mai tîrziu, pe 13 aprilie 2036, atunci cînd se va apropia din nou de planeta noastră.

Cuvinte cheie:

Pamint , cosmos , asteroid

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
799 locuitori

Buda este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buda și Ursari. Satul Buda se află la o distanţă de 15 km de oraşul Călăraşi şi la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 799 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.