22 ianuarie 2012, 09:30 Caleidoscop views 4488
22 ianuarie 2012, 09:30 Caleidoscop views 4488

Pămîntul a avut două Luni

Istoria Terrei este una de-a dreptul fascinantă, și asta dacă ne gîndim numai la catastrofele care au avut loc în „anii de început” ai planetei noastre, la coliziunile cu alte planete sau la milioanele de asteroizi care au „bombardat” tînărul Pămînt. Pe de altă parte, Luna este, practic, „motorul” vieții terestre, lipsa ei putînd arunca umanitatea într-un haos echivalent cu extincția totală. Au existat, însă, și alte Luni care să influențeze destinul Terrei?

Conform DailyGalaxy sursele geologice indică faptul ca Terra a "trăit" deja un astfel scenariu, atunci cînd Theia, un obiect cosmic de dimensiunile planetei Marte, a izbit Pămîntul devastînd planeta care tocmai lua naștere. Această ipoteză susține și nașterea Lunii, ca satelit natural al Terrei. Dar a fost aceasta singurul nostru satelit?

"Un model computerizat al catastrofei, realizat de NASA, sugerează că era aproape imposibil ca Luna să fie singurul satelit la Terrei rezultat din impactul cu Theia. Un astfel de eveniment a aruncat în spațiu cantități imense de material terestru", afirmă Jack J. Lissauera, reprezentant al Departamentului pentru Știință Spațiu și Astrobiologie din Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii insistă asupra faptului că mulți dintre posibilii sateliți au ajuns atît de departe în spațiu încît nu ar fi fost mai vizibili decît planetele Jupiter sau Venus, și că aceștia ar fi rezistat pînă la 100 de milioane de ani în imensitatea Căii Lactee. Un proiect similar, dezvoltat de Matija Cuk, astrofizician în cadrul Universității din Columbia Britanică, Canada, susține că așa-zișii "sateliși", rezultați în urma impactului Terrei cu Theia, „sateliți" cu numai cîteva zeci de kilometri în diametru, au ramas în Univers, pe poziții staționare, pînă la 1 miliard de ani, fiind distruși, în final, de impactul cu alte corpuri cerești.

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
2794 locuitori

Oxentea este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Oxentea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Dubăsari și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Oxentea a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.