24 iulie 2015, 14:31 Caleidoscop views 15404
De unde apar amenzile moldoveneşti şi cum verificaţi cîte puncte de penalizare aveţi
Foto: automd.su
24 iulie 2015, 14:31 Caleidoscop views 15404

De unde apar amenzile moldoveneşti şi cum verificaţi cîte puncte de penalizare aveţi

Cum apar amenzile?

Pentru început să vorbim despre provenienţa amenzilor. Prin urmare, puteţi fi "prins"în următoarele cazuri:

1) Camerele de siguranță rutieră. Ele înregistrează încălcările și vă trimit "scrisorile fericirii" prin e-mail. Din start trebuie să vă spunem că aceste scrisori nu sînt recomandate și, prin urmare, nu au nicio putere juridică, le puteți arunca fără frică și să pretindeţi că nu le-aţi primit. Încurcătura în acest caz constă în faptul că în cazul în care veți fi totuşi găsit veţi fi nevoit să plătiţi o penalizare nu de 50% (ca în cazul încălcării indicate în scrisoare), ci 100%. Dacă reacţionaţi la scrisoare și vă duceţi să clarificaţi - deja pe loc se întocmeşte un protocol privind infracțiunea administrativă și se impune o amendă, pe care veţi fi obligaţi să o achitaţi. Dacă nu veţi plăti, dosarul va fi transmis executorului judecătoresc. Ţineţi minte, că un protocol cu privire la contravenția administrativă, în conformitate cu care sînt aplicate sancțiuni sub formă de amenzi, trebuie să fie întocmit numai în prezența contravenientului. Dacă nu este întocmit astfel, atunci acesta nu are putere juridică.

2) Inspectorii rutieri. Ei înregistrează contravenţia și alcătuiesc protocolul pe loc. Puteți cădea de acord cu acesta (și atunci primiţi automat puncte) sau să-l contestaţi.

3) Automobile-capcane. Acestea nu au marcaj special, dar cu toate acestea înregistrează atît excesul de viteză, cît și parările neregulamentare. Se spune cum că una dintre aceste automobile ar fi un Renault alb.

4) Cetățeni responsabili. În ciuda faptului că în țara noastră este primit să semnalizezi cu farurile de fază lungă, avertizînd referitor la patrulă, tot în ţara noastră, este primit, de asemenea, „să fie turnaţi" la poliție, de exemplu, acei şoferi care şi-au parcat automobilele necorespunzător. Pentru aceasta, apropo, puteți utiliza serviciul, asupra căruia a lucrat mai mulți ani în urmă autorul acestor rînduri.

Cum verificăm

Putem verifica cîte puncte de penalizare avem în mai multe moduri:

a) SMS.

1. Trimiteţi prima solicitare prin SMS la numărul 9021, indicând codul de identificare personal (IDNP), format din 13 cifre, fără alte semne şi spaţii.

2. Veți primi un mesaj de răspuns, care va conține informaţii generale, preliminare atribuite codul IDNP indicat fără alte detalii și precizări.

3. În cazul răspunsului afirmativ, puteți afla mai multe detalii referitor la fiecare dintre categoriile de mai sus, în cazul în care astfel de informații au fost înregistrate de sistem, prin intermediul unui mesaj repetat la numărul scurt 9021 trimis de pe același număr de telefon (MSISDN), cu indicarea numărului permisului de conducere al persoanei, căreia îi aparţine codul IDNP trimis în solicitarea anterioară, sau cu indicarea numărului de identificare a oricărei amenzi neplătite.

Ca răspuns la solicitarea trimisă, veți primi informații cu privire la:
- Existenţa sau absența de punctelor de penalizare;
- Existenţa sau absența amenzilor restante neachitate, precum și o listă a acestora;
- Suspendarea temporară a permisului de conducere;
- Transmiterea în instanța de judecată a materialelor cu privire la contravenţia săvîrşită.

b) aplicații mobile.

Anexa E-Trafic este gratuit și disponibil pentru Android și iOS. Cu aceasta, utilizatorii pot afla mai multe despre încălcările lor, precum și numărul documentului de poliție intern, un articol din Codul de administrație, care a fost rupt, descrierea încălcării, locația sa, suma de puncte de penalizare acumulate, minimă și valoarea maximă a amenzii. Notificările vor fi trimise la telefon numai după abonarea la modul de notificare, de aceea posibilităţi de a afla mai multe despre încălcările comise pînă la utilizarea aplicației nu vor fi . De asemenea, în aplicație este prevăzută posibilitatea de a plăti amenzi prin intermediul MPay direct de pe smartphone, folosind cardul de credit. La utilizarea e-Traficului, utilizatorul trebuie să-și dea acordul pentru a primi notificări de la Centrul Comun de Monitorizare şi Control al Traficului Rutier al Serviciului Tehnologiilor Informaționale din cadrul MAI.

c) Pe site.

Puteţi să vă verificaţi punctele de penalizare online, pe site-ul Inspectoratului Naţional de Patrulare, indicînd IDNP dumneavoastră și numărul permisului dvs. de conducere sau numărul oricărui protocol întocmit anterior.

d) Polițistul rutier.

Odată ce au fost instalate camerele, poliţiştilor rutieri le-au fost luate multe: verificarea depăşirii vitezei, chiar şi verificarea asigurării. Acum, le-au rămas foarte puţine din atribuţiile de altă dată şi ei „storc" la maxim din ce pot – verifică cu plăcere numărul de puncte acumulat de dvs., poate aţi depăşit limita! De aceasta, mi s-a plîns de curînd "omul în uniformă".

Cum se achită

Amenzile pot fi achitate atît prin intermediul aplicaţiei mobile,descrise mai sus, cît şi prin intermediul terminalului de pe site-ul MPay.
Și încă ceva. Nu încălcaţi și comportaţi-vă politicos pe drum!

Sursa: allmoldova.com

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1963
Populația:
350 locuitori

Dubovca este un sat din cadrul comunei Bozieni, raionul Hînceşti care se află la distanța de 13 km de orașul Hîncești și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Dubovca a fost întemeiat în anul 1963.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.