16 noiembrie 2014, 14:10 Caleidoscop views 12385
Ploaia de
Foto: dailyhoro.ru
16 noiembrie 2014, 14:10 Caleidoscop views 12385

Ploaia de "stele căzătoare" pe 17 noiembrie

În noaptea de 17 noiembrie, curentul de meteori Leonide va ajunge la maximum, iar "stelele căzătoare" vor putea fi văzute cu ochiul liber.

În fiecare noiembrie, Pămîntul trece prin aceeaşi zonă prin care a trecut şi cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat în urma ei cantităţi mari de praf, care intră în atmosfera planetei noastrei.

Micile particule de praf intră în atmosferă cu o viteză mare (71 km/s sau 255.600 km/h) şi prin frecarea cu aerul emit lumină. Aceste "dîre" luminoase durează doar o fracţiune de secundă şi sunt cunoscute popular drept "stele căzătoare". Ştiinţific, ele se numesc meteori.

Leonidele sînt active între 6 şi 30 noiembrie, iar maximul se va produce anul acesta în noaptea de 17 noiembrie. Ele poartă numele de Leonide întrucît par a veni din constelaţia Leo (Leului), în emisfera nordică.

Dacă doriţi să vedeţi Leonidele, astronomii vă recomandă să mergeţi în afara oraşelor, unde nu există poluare luminoasă. Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice, întrucît se pot vedea cu ochiul liber.

Sursa: tech.obozrevatel.com

Cuvinte cheie:

cosmos , meteorit , fenomen , stele

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
239 locuitori

Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.