11 februarie 2014, 10:13 Caleidoscop views 9001
A fost descoperită cea mai veche stea din Univers
Foto: obozrevatel.com
11 februarie 2014, 10:13 Caleidoscop views 9001

A fost descoperită cea mai veche stea din Univers

Savanții australieni au anunțat despre descoperirea cele mai vechi stele din Univers, aceasta avînd vîrsta de 13,6 mlrd. de ani. Steaua respectivă s-ar fi format la două milioane de ani după Marea Explozie, fenomen ce a marcat începutul extinderii Universului.

Steaua respectivă s-ar afla la o distanță de șase mii de ani lumină de Pămînt.

Deducțiile savanților australieni au fost publicate în revista „Nature", care este citată de presa rusească.

În același timp, AFP menționează că, pînă acum, cele mai vechi erau considerate stelele cu vîrsta de pînă la 13,2 mlrd. de ani.

Potrivit conducătorului grupului de astronomi, Stefan Keller, prima generație de stele formate după Big Bang a avut dimensiuni gigantice, dar au fost foarte volatile și au existat o perioadă destul de scurtă de timp.

"Am reușit să găsim o stea de a doua generație. Am fost extrem de surprinși atunci cînd am făcut această descoperire, deoarece probabilitatea de a găsi o astfel de stea este una din 60 de milioane. Cred că detectarea unei stele mai vechi este pur și simplu imposibilă", - a spus astronomul .

Steaua nouă nu are încă un nume și este înregistrată sub numărul SMSS J031300.36 - 670839.3.

Sursa: obozrevatel.com

Cuvinte cheie:

stele , Univers , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
713 locuitori

Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.