17 martie 2024, 13:00 Personalități views 837
Cum a fost vizita lui Alexandr Shirvindt la Chișinău în turneu
17 martie 2024, 13:00 Personalități views 837

Cum a fost vizita lui Alexandr Shirvindt la Chișinău în turneu

În 1983, îndrăgiții actori Andrei Mironov și Alexandr Shirvindt au vizitat Chișinăul în cadrul unui turneu.

O fotografie neobișnuită a fost făcută la fabrica "Mikroprovod" (Botanica, bulevardul Decebal), unde au susținut un spectacol în timpul acelei vizite. Fotografia îl arată pe Andrei Mironov fiind întîmpinat de o admiratoare moldoveancă, iar prietenul și colegul său Alexandr Shirvindt mergînd în spatele lui. Deasupra lor se află intersecția dintre fostul bulevard al Păcii și bulevardul Armatei Sovietice. În depărtare se poate vedea o casă înaltă la colțul bulevardului Păcii (actualul bulevard Dacia), legendare frizerie "Olympiada" și magazinul "Marița".

După cum s-a raportat anterior, în ajun Artistul Poporului din RSFSR, președintele Teatrului de Satiră, actorul Alexandr Shirvindt , a murit la vîrsta de 90 de ani. Despărțirea de Shirvindt va avea loc la Teatrul Satiri el va fi înmormîntat la cimitirul Novodevichy. Data despărțirii va fi anunțată ulterior.
Alexandr Shirvindt s-a născut la 19 iulie 1934 la Moscova. În 1956 a absolvit Școala de Teatru Boris Șchukin, după care a fost acceptat în trupa Teatrului Komsomolul Leninist (actualul Lenkom). Succesul tînărului actor le-au asigurat rolurile sale în producțiile puse în scenă de Anatoli Efros, care a preluat conducerea teatrului în 1964.

În 1968, după Efros, Shirvindt s-a mutat la Teatrul Dramatic din Moscova, pe Malaya Bronnaya, unde a lucrat timp de doi ani, iar din 1970 a lucrat la Teatrul de Satiră din Moscova. În paralel cu actoria la Teatrul de Satiră, Shirvindt a început să regizeze. În 1970, a regizat împreună cu Mark Zakharov piesa "Trezește-te și cîntă!" de Miklos Dyarfash. Adesea a activat nu numai ca regizor, ci și ca autor sau coautor al montării/ scenariului, avînd în total pe cont propriu peste 20 de spectacole.

În cinematografie, Shirvindt a debutat în 1956 în filmul lui Semyon Derevyansky și Rafail Suslovycha "Она вас любит". Filmografia sa numără peste 60 de lucrări, printre care - "Приходите завтра…" (1962), "Ирония судьбы, или С легким паром!" (1975), "Небесные ласточки" (1976), "Трое в лодке, не считая собаки" (1979), "Самая обаятельная и привлекательная" (1985), "Забытая мелодия для флейты" (1987) și altele.

Un loc aparte în activitatea lui Shirvindt îl ocupă estrada. În calitate de autor și regizor a lucrat cu Tarapunka și Shtepsel (Efim Berezin și Iuri Timoșenko), Lev Mirov și Mark Novitsky, Leonid Utesov, Vladimir Vinokur, Ilya Oleynikov. Shirvindt a născocit duetul popular "Veronika Mavrikievna și Avdotya Nikitichna" (Vadim Tonkov și Boris Vladimirov), a scris monologuri de varietăți pentru Vera Maretskaya, Mihail Pugovkin, Vsevolod Sanayev și mulți alții.

În 1989, Shirvindt a fost distins cu titlul de Artist al Poporului din RSFSR. Cîștigător al Premiului Turandot de Cristal (2009), Steaua Teatrului (2009) și al Premiului Național Figaro Andrei Mironov (2015). Distins cu Ordinul Prietenia Popoarelor (1994) și Ordinul Meritul pentru Patrie de toate cele patru grade.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Alexandr Shirvindt , Chisinau , actor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1697 locuitori

Chetriş este un sat şi comună din raionul Făleşti. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1697 de oameni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrişul Nou și Chetriş. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 167 km de Chișinău. Satul Chetriș a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.