05 martie 2024, 14:00 Personalități views 1325
Tînăr revenit acasă după 20 de ani: ”Am accent străin, dar mă simt foarte moldovean!”
05 martie 2024, 14:00 Personalități views 1325

Tînăr revenit acasă după 20 de ani: ”Am accent străin, dar mă simt foarte moldovean!”

Un tînăr din Republica Moldova, care a trăit timp de 20 de ani în Italia, a hotărît să revină acasă fiind ferm convins că aici vrea să își trăiască viața și să își construiască familia.

Este istoria lui Dumitru Țurcanu, care ne-a povestit-o chiar tînărul în cadrul proiectului ”Moldovenii care scriu istoria”.

Fiind întreba tîn ce moment a înțeles că Italia nu este țara în care ar vrea să trăiască tînărul a spus că mereu și-a dori să revină acasă.

”Am înțeles invers, nu am plecat din Italia, am revenit în Moldova. Nu am ajuns la concluzia că Italia nu este pentru mine, dar m-am gîndit că poate Moldova este țara mea. Am văzut totul într-o lumină pozitivă. Eu nu am exclus, dar am ales. Probabil în perioada COVID-ului, cînd am stat aproape un an închis în casă am avut timp să mă gîndesc că poate ar fi cazul să încerc în altă țară. Dar ideea de a reveni acasă a fost mereu în capul meu, persoanele care au plecat de mulți ani în urmă conștientizează faptul că vreodată și-ar dori să revină acasă. Moldovenii înțeleg că la un moment dat, poate la bătrînețe, cu toții o să ne întoarcem. Eu am ales să fac acest pas acum. Cred că oricine pleacă mereu rămîne cu ceva nerezolvat acolo de unde a plecat. Este ce arhetipic, vrei să vezi unde au crescut buneii tăi, străbunii tăi, vrei să mergi pe aceleași drumuri. Este o soluție pe care o cauți pentru o istorie.”, a povestit Dumitru.

Totodată, tînărul a mărturisit că prima lună a revenirii sale acasă a fost una grea, însă acum încet începe să își construiască viitorul aici.

”Prima lună a fost una foarte grea, pe motiv că nu eram obișnuit cu frigul de aici. Din această cauză m-am îmbolnăvit deodată și am stat o lună acasă pe antibiotice și tratamente. A fost un pic traumatizant, pentru că atunci cînd vii în Republica Moldova pentru o săptămînă sau o lună, știi că după o să te întorci. Însă dacă ți-ai făcut valiza în care au pus tot ce ai avut și înțelegi că nu te mai întorci - este cu totul altceva. Pot să recunsc că atunci mi-a trecut prin cap gîndul ca să mă întorc în Italia, dar au apărut niște sentimente care m-au oprit. Deși încă nu înțeleg multe cuvinte, nu cunosc multe străzi, și, de fapt, la început m-am simțit străin aici, mă simțeam emigrat în Republica Moldova, acum nu este așa. După trei luni am început să descopăr și să cunosc multe lucruri, dar la început a fost greu”, a povestit Dumitru Țurcanu.

Tînărul nu înțelege de ce pentru moldoveni pare atît de straniu faptul că cei din diasporă revin acasă.

”Eu mă simt foarte patriot. Am accent străin, dar mă simt foarte moldovean! De cînd am revenit acasă, toate persoanele îmi pun aceiași întrebare - de ce te-ai întors? Eu însă cred că ar fi mai interesant să aflăm de ce plecăm? Francezii trăiesc în Franța, italienii trăiesc în Italia și moldovenii, teoretic, ar trebui să trăiască în Moldova. Bine, dacă cineva vrea să facă studii în afară, iubește o altă țară, se îndrăgostește de o persoană din SUA sau alt stat, astfel de lucruri se întîmplă. Dar de ce unora le pare atît de straniu că moldovenii revin în Moldova? Pentru mine această întrebare este una foarte stranie. În Italia nimeni nu întreabă așa ceva. Dacă italienii se întorc din Argentina, după ce au plecat cu o sută de ani în urmă, sau din New York, chiar dacă ei au deja accent străin, oricum noi înțelegem că ei trebuie să se întoarcă. Rudele le sună și le spun că trebuie să se întoarcă. De ce în Moldova ar trebui să fie altfel? Unii spun că e bine să nu trăiești aici și să nu revii dacă ai plecat. Aceasta este o percepție total greșită. Aceasta este țara ta, chiar dacă poate a fost greu cînd ai trăit aici, poate nu ai avut de muncă, dar aici ar trebui să te întorci”, a mărturisit tînărul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moldovean , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
571 locuitori

Marianca de Jos este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Marianca de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Ștefan Vodă și la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 571 de oameni. Satul Marianca de Jos a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.