14 ianuarie 2024, 13:00 Personalități views 1204
Invenția unui moldovean: acoperișul inteligent care generează lumină și căldură
14 ianuarie 2024, 13:00 Personalități views 1204

Invenția unui moldovean: acoperișul inteligent care generează lumină și căldură

Resursele naturale sînt din ce în ce mai rațional valorificate, atît la nivel internațional, cît și la noi în țară. Un exemplu în acest sens este sistemul inovator construit de Alexandru Calarașan, care poate asigura întreaga locuință cu energie electrică, termică și apă, la prețuri minime.

„ENERGOFAG”, tehnologia inovatoare unică în Moldova, care conectează mai multe surse de energie, a fost recunoscută la Gala „Moldova Eco Energetică 2023”. Creatorul acesteia a fost desemnat cîștigător al competiției „GCIP Moldova 2023”, la categoria „Eficiență Energetică” și a luat acasă un premiu de 10.000 de dolari.

Sistemul este unul revoluționar pe piața acoperișurilor, fiind o soluție multifuncțională ce integrează tehnologiile fotovoltaice și termice. Acesta nu doar că asigură încăperile cu lumină naturală și generează electricitate, dar și captează căldura solară și colectează și filtrează apa de ploaie, pentru a putea fi utilizată ulterior.

Ideea dezvoltării acestei tehnologii a apărut atunci cînd Alexandru Calarașan și echipa sa au realizat că există o nevoie de soluții inovatoare care să exploateze mai eficient potențialul acoperișurilor.

„După ce am cercetat situația cu acoperișurile în ziua de azi, am început a contempla cum, din punct de vedere tehnic și ingineresc, s-ar putea de găsit unele modalități mai eficiente, mai convenabile, ca suma investită să ai cît mai multe oportunități și beneficii. Astfel, am construit ENERGOFAG, care, deși la etapa inițială este mai costisitor decît acoperișul clasic, nu este mai costisitor decît un acoperiș pe care se montează panourile fotovoltaice. Pe lîngă electricitatea obținută de la panourile fotovoltaice, sistemul permite captarea energiei termice, care poate servi la încălzirea spațiului sau chiar și ventilare naturală a încăperii, datorită surplusului termic captat de acoperiș, avînd și o eficiență foarte ridicată.”

Antreprenorul dezvoltă acum și o uzină care va produce modulele create, care au fost deja patentate în Germania, asigurînd astfel un pachet de servicii complexe, adaptate preferințelor și necesităților fiecărui client, atît la nivel de arhitectură cît și funcționalitate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

inventie , acoperiș , lumina , căldură

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
2240 locuitori

Podoimița este un sat din cadrul comunei Podoima din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 144 km de Chișinău. Populaţia satului Podoimița alcătuia 2 240 oameni în anul 2000. Satul Podoimița a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.