22 iulie 2023, 11:00 Personalități views 1612
Doliu în sportul moldovenesc. S-a stins din viață Petru Marta
22 iulie 2023, 11:00 Personalități views 1612

Doliu în sportul moldovenesc. S-a stins din viață Petru Marta

Maestrul Emerit al Sportului și Antrenorul Emerit al Republicii Moldova, Petru Marta, supranumit și „inima de leu”, a decedat la vîrsta de 70 de ani.

Despre aceasta anunță Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, citat de Noi.md

Petru Marta a fost sportiv de performanță la lupte libere și profesor-antrenor de lupte feminine pe parcursul a 30 de ani.

Potrivit sursei, de-a lungul carierei, cunoscutul sportiv, a avut numeroase rezultate: multiplu campion al RSSM, campion al URSS (1975,1978), cîștigător al Spartachiadei de vară a URSS (1975), al Europenelor (în 1977 la Bursă, Turcia și în 1978 la Sofia, Bulgaria).

De asemenea, s-a învrednicit de locul 3 la Campionatul Mondial (1978, Mexico). A fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2001) și cu Medalia „Meritul Civic” (2009). În 2007, i-a fost conferit titlul onorific de „Antrenor Emerit”.

Petru Marta a avut și o carieră strălucitoare și în calitate de antrenor. Tărîm unde și-a dedicat mai mult de 20 de ani acestei profesii, avînd rezultate excepționale: Natalia Budu (multiplă premiantă a Campionatelor Europene), Emilia Budeanu (campioană mondială printre tineret), Natalia Țurcan (campioană europeană la tineret), Tatiana Doncilă (medaliată cu bronz la a două ediție a Jocurilor Olimpice printre juniori).

Conducerea Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale transmite condolianțe familiei sale și aduce un omagiu celui care a fost supranumit “inima de leu”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

doliu , sportiv

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
647 locuitori

Beriozchi este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 647 locuitori. Satul Beriozchi a fost înființat în anul 1902.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.