18 ianuarie 2016, 12:21 Personalități views 8672
152 de ani de la naşterea ctitorului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „T.Ciorbă”
18 ianuarie 2016, 12:21 Personalități views 8672

152 de ani de la naşterea ctitorului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „T.Ciorbă”

A fost numit Cavaler al umanităţii, medicul săracilor, organizator neobosit al sistemului de sănătate din Basarabia. Ne amintim şi astăzi de el - Toma Ciorbă, o personalitate emblematică de la naşterea căruia s-au împlinit 152 de ani, iar primul spital de boli infecţioase din spaţiul nostru, ctitorit de Toma Ciorbă marchează 100 de ani de activitate neîntreruptă.

„Pentru colectivul nostru Toma Ciorbă este înaintaşul care ne-a construit spitalul, este un medic care a făcut enorm atât în domeniul organizării medicinii autohtone, cât şi în cel ce ține de organizarea măsurilor antiepidemice", susține Victor Deatişin, medic-șel al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „T.Ciorbă".

Instituția a fost construită la Chişinău din iniţiativa şi cu participarea nemijlocită la proiectare a lui Toma Ciorbă. Deşi au degradat din cauza trecerii timpului, toate cele 11 clădiri, construite în perioada 1890-1896, s-au păstrat. Doar una a fost restaurată grație suportului financiar al SUA.

„Toma Ciorbă a introdus vaccinarea obligatorie împotriva variolei, încă în acea perioadă era preocupat de activitatea ştiinţifică", afirmă profesorul universitar Victor Pântea.

Istoricul Iurie Colesnic este unul dintre primii care a cercetat şi a scos din uitare în câteva volume numele lui Toma Ciorbă, care s-a născut la Chişinău pe 15 ianuarie 1864 şi a decedat pe 3 decembrie 1936.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

spital , aniversarea , medicina , infecție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
336 locuitori

Floreni este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 336 de oameni. Satul Floreni a fost înființat în anul 1949.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.