13 noiembrie 2015, 15:17 Personalități views 8890
Aventura unui moldovean care a escaladat muntele Kazbek (Video)
13 noiembrie 2015, 15:17 Personalități views 8890

Aventura unui moldovean care a escaladat muntele Kazbek (Video)

A cucerit muntele Kazbek din Georgia și a înfruntat frigul din Caucaz. Este vorba despre Valeriu Istrati din Chişinău, care participat la o expediţie inedită în cadrul programului "Adventure Democracy". Proiectul s-a desfăşurat în premieră, iar participanţii provin din ţări care au pe teritoriul lor regiuni separatiste.

Valeriu Istrati este de profesie vinificator. El spune că a acceptat fără ezitare provocarea de a escalada muntele Kazbek din Georgia, împreună cu mai mulţi tineri dornici de aventuri.

"Sunt 2 lucruri de care depinde viata ta, ghiozdanul şi sacul de dormit", a spus alpinistul.

Tânărul povestește că greutăţile au început la jumătate de cale, când frica a luat locul euforiei.

"Pe la 3000 mii de metri au început să apară simptomele bolii, înălțimii. Îmi era atât de rău, încât doream să mă culc pe o piatră. În timp ce mergi, la fiecare kilometru vezi un bolovan care are pe el o plăcuță, în memoria cuiva. Îți dai seama că e vesel și frumos, dar e serios, multe vieți se pierd", a adăugat bărbatul.

Ca să nu cadă în gol, tinerii au fost nevoiţi să se lege unul de altul.

"Era înfricoșător să mergem prin beznă și să auzi cum cad pietrele, să speri că nu se oprește una în tine. Și apoi începi să auzi cum primii, care ajung, încep să strige de bucurie", a spus Valeriu Istrati.

La expediţie au participat 12 tineri din Ucraina, Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi România. Valeriu Istrati spune că în munţi a învăţat cea mai importantă lecţie de diplomaţie.

"Noi stăteam şi mâncam cu o singură lingură, din aceeaşi farfurie, 12 oameni. Dacă noi putem să împărţim şi să găsim soluţii ca să supravieţuim, atunci celelalte probleme pot fi soluţionate prin colaborare", a conchis alpinistul.

Expediţia s-a desfășurat la sfârştiul lunii octombrie şi a durat o săptămână.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

munţi , calatorie , moldovenii , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
59 locuitori

Orehovca este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Taraclia și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Orehovca a fost menționat documentar în anul 1708 cu denumirea Bisericuța.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.