17 septembrie 2013, 10:44 Realitatea moldovenească views 6119
17 septembrie 2013, 10:44 Realitatea moldovenească views 6119

Femeile sindicaliste cer majorarea alocaţiei unice la naştere pînă la 5 mii de lei


Foto: unica.ro

Participantele la lucrările Forumului femeilor sindicaliste cu genericul "Femeile sindicaliste – pentru un dialog social eficient şi constructiv" au cerut majorarea alocaţiei unice la naştere pînă la 5 mii de lei. Această solicitare a fost inclusă în rezoluţia adoptată şi care a fost expediată Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova.

De asemenea, femeile s-au pronunţat pentru majorarea plăţilor sociale pentru îngrijirea copilului pînă la trei ani de la 30% pînă la 40 % din venitul mediu garantat, dar și pentru implementarea sistemului individual de asigurare medicală obligatorie.

Preşedintele Consiliului Femeilor din cadrul CNSM, Liuba Rotaru, a comunicat pentru reporterul Agenţiei "Infotag" că scopul principal al forumului nu a fost semnarea rezoluţiei, ci "dialogul constructiv cu reprezentanţii ministerelor". "Noi am relatat funcţionarilor deschis despre problemele legate de securitatea şi sănătatea femeilor. Iar rezoluţia a fost întocmită pentru ca funcţionarii de stat să nu uite de aceste sarcini şi să le rezolve", a spus ea.

Adresîndu-se legislatorilor şi partenerilor sociali, sindicalistele au cerut stabilirea salariului minim unic la nivelul minimului de existenţă, crearea condiţii comune pentru stabilirea pensiilor angajaţilor în toate domeniile, inclusiv, în agricultură.

Confederaţia Naţionala a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este un centru sindical naţional-interramural de tip confederativ, care întruneşte pe principii benevole centre sindicale naţional-ramurale şi este independentă faţă de autorităţile publice, de partide şi alte organizaţii social-politice. Confederaţia Naţionala a Sindicatelor din Moldova este constituită din 29 de centre sindicale naţional-ramurale, care întrunesc peste 500 mii membri de sindicat. Printre ei sînt angajaţi din învăţămînt şi ştiinţă, agricultură şi alimentaţie, deservirea socială şi producerea de mărfuri, comunicaţii, construcţii, industria uşoară, cooperaţia de consum, comerţ şi antreprenoriat, industria chimică şi resursele energetice, oameni de cultură, colaboratori din sistemul MAI, instituţiile de stat şi multe alte ramuri. Din februarie 2010, CNSM a devenit membru al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC), care întruneşte în rîndurile sale 311 centre sindicale naţionale din 155 de ţări şi regiuni cu totalul de 175 milioane de membri.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

femei , copii , sindicat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
2995 locuitori

Giurgiuleşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Giurgiuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Cahul și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2995 de oameni. Satul Giurgiulești a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.