15 august 2013, 12:44 Realitatea moldovenească views 16905
15 august 2013, 12:44 Realitatea moldovenească views 16905

Presa: În Moldova nu sînt servere americane de spionaj informatic


Foto: trm.md

Site-ul Cryptome.org a publicat o listă de ţări şi un planiglob pe care sunt marcate puncte roşii despre care afirmă că "ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica existenţa unor servere X-Keyscore aparţinînd NSA la ambasade ale Statelor Unite". Republica Moldova lipseşte din această listă, informează adevărul.ro.

Datele arată că agenţia americană are servere pentru programul XKeyscore şi în statul vecin, Romînia.

Majoritatea sînt situate în capitalele statelor sau în apropierea lor şi speculează că aceste servere ar putea fi găsite chiar în ambasadele SUA.

Surprinzătoare este prezenţa unui astfel de server în Moscova, dar şi în China. Totuşi, serverul din China este amplasat la mare distanţă de Beijing, lucru care sugerează că existenţa lui nu a fost autorizată.

O investigaţie realizată de publicaţia rusă Vedomosti relevă că cel mai probabil serverele agenţei americane NSA sunt amplasate în incinta ambasadei SUA de la Moscova.

Potrivit unei liste alcătuite de portalul cryptome.org aproximativ 700 de servere sunt instalate în peste 150 de locuri din toată lumea. Ţările din care XKeyscore operează sunt SUA, Mexic, Honduras, Costa Rica, Panama, Venezuela, Columbia, Ecuador, Brazilia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria, Italia, Spania, Polonia, Belarus, Rusia, Romînia, Grecia, Republica Cehă, Algeria, Maroc, Egipt, Sudan, Somalia, Republica Camerun, Namibia, Zimbabwe, Arabia Saudită, Turcia, Irak, Kuweit, Bahraina, Qatar, Emiratele Arabe, Uzbekistan, Kîrgîstan, Afganistan, Pakistan, India, Japonia, China, Filipine, Myanman, Thailanda, Cambodgia, Malaesia, Australia şi Noua Zeelandă.

După cum reiese din dezvăluirile publicate de publicația The Guardian, pornind de la informaţiile furnizate de Edward Snowden, agenţia secretă americană NSA dispune de un sistem numit XKeyscore, un motor de căutare cu ajutorul căruia angajaţii serviciului de spionaj pot scormoni inclusiv în corespondenţa privată a utilizatorilor de net.

X-Keyscore pare a fi centralizatorul informaţiilor provenind din cele mai variate surse. Programul spionează orice activitate derulată de navigator - citeşte în timp real mailurile, căutările şi activitatea utilizatorului supravegheat în reţelele sociale.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

spionaj , informatia , internet , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
199 locuitori

Ruslanovca este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Ruslanovca a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.