15 ianuarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1135
Ion Chicu:
15 ianuarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1135

Ion Chicu: "Opoziția discută înaintarea unui candidat neutru la președinție"

Opoziția trebuie să găsească un candidat neutru pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, care să poată uni întreaga societate, sau cel puțin cea mai mare parte a acesteia, iar discuțiile la acest subiect se poartă deja.

Declarația a fost făcută de Ion Chicu, fost prim-ministru, în prezent președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, în cadrul emisiunii "Teritoriul Libertății" cu Lilia Burakovski, transmite Noi.md.

El nu a exclus că el însuși va participa la viitoarele alegeri prezidențiale, menționînd că aceasta este una din cele două opțiuni care sînt examinate în prezent în cadrul partidui, dar nu este opțiunea principală, ci una de rezervă în cazul în care nu va fi găsit un candidat unic din prtea a cel puțin cîteva partide.

Ion Chicu a recunoscut drept utopică varianta în care toate partidele de opoziție ar ieși cu un candidat unic, mai ales că există deja o declarație a reprezentanților unor partide că vor participa la alegerile prezidențiale.

"Dar ar fi bine dacă ar reuși, măcar din partea unor partide, inclusiv din partea partidelor parlamentare, să găsească un candidat comun neutru, care ar putea să unească societatea, sau cel puțin o mare parte a societății, pentru că, în concepția mea, președintele țării trebuie să fie într-adevăr președintele tuturor cetățenilor, nu doar al unei părți a cîmpului politic", a declarat fostul premier.

În opinia sa, dacă s-ar reuși acest lucru, acesta este scenariul principal.

""Încă mai sper că vom reuși să facem acest lucru. Înainte de Anul Nou, am avut discuții cu mai mulți reprezentanți ai partidelor extraparlamentare și cu un partid parlamentar. Există chiar și o listă scurtă cu cîțiva candidați și cred că săptămîna viitoare ne vom întîlni din nou și vom discuta totul", a declarat Ion Chicu.

"Totul depinde de candidatul pe care îl vom avea, pe care îl vom desemna. Dar deocamdată nu există niciunul pe acest teren. Un candidat bun este Irina Vlah, dar trebuie să vedem dacă doamna Vlah întrunește toate criteriile pentru a fi într-adevăr considerată de către societate drept un candidat neutru și nu un reprezentant al unei aripi politice sau alteia. S-ar putea să existe întrebări aici. De aceea nu există încă un candidat unic. În orice caz, vom pune punct în acest proces pînă la jumătatea lunii februarie. Fie scenariul principal - cu un candidat unic, fie al doilea scenariu forțat, cînd partidul va trebui să desemneze un candidat, pentru că partidul trebuie să participe la alegeri, indiferent dacă are sau nu un candidat propriu", a declarat președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Ion Chicu a declarat că nu ar putea accepta dacă mai multe partide l-ar desemna pe el sau pe un alt președinte de partid drept candidat comun al opoziției la președinție, deoarece nu sînt candidați neutri.

"În general, nu se pune problema ca cinci sau șapte partide să se adune și să spună hai să înaintăm reprezentantul acestui partid sau al acelui partid. Trebuie să existe o persoană care să fie echidistantă față de toate partidele și care să nu fie membră a niciunui partid. Irina Vlah? Nu am nimic împotrivă, dar încă nu există o astfel de decizie", a declarat fostul premier.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Chicu , opoziție , candidat , președinte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1804
Populația:
692 locuitori

Moşeni este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîșcani şi la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 692 de locuitori. Satul Moșeni a fost menționat documentar în anul 1804.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.