12 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1116
Serebrian:
12 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1116

Serebrian: "Chişinăul nu renunţă la modificările din Codul Vamal"

În pofida declarațiilor de la Tiraspol, Chişinăul nu renunţă la modificările din Codul Vamal, care obligă agenţii economici din stînga Nistrului să achite taxele în bugetul Repubicii Moldova. Subiectul va fi discutat săpămîna viitoare, în cadrul reuniunii în formatul de negocieri 1+1.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susţine că decizia Tiraspolului de a obliga fermierii din raionul Dubăsari să achite taxe în bugetul regiunii separatiste este una nocivă şi are scopul de a pune presiune pe autorităţile de la Chişinău.

"Orice acţiuni vor fi întreprinse de către Tiraspol nu vor conduce la revizuirea noastră faţă de Codul Vamal al Repubicii Moldova. Noi înţelegem foarte bine care este scopul celor de la Tiraspol – este să renunţăm la acest Cod Vamal pentru a reveni la aceste preferinţe, cum le numesc ei, pentru cetăţenii noştri. Acest lucru nu se va întîmpla", a spus Serebrian, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

În data de 16 ianuarie, după o pauză de mai bine de nouă luni, la Tiraspol va avea loc o nouă reuniune în formatul 1+1. Dacă reprezentanţii regiunii transnistrene vor insista ca agenţii economici şi proprietarii de terenuri din Dubăsari să achite taxe suplimentare în bugetul de la Tiraspol, atunci autorităţile de la Chişinău le vor compensa pierderile.

"Eu cred că vom ajunge la o înţelegere, vom vedea care este soluţia. Dacă nu vom găsi o înţelegere la Tiraspol, vom vedea cum compensăm pierderile suferite de către fermierii noştri. Nu este pentru prima dată cînd recurgem la astfel de compensaţii, deşi sper că nu se va ajunge pînă aici", a precizat vicepremierul.

Tensiunile dintre Chişinău şi Tiraspol au apărut după ce, din 1 ianuarie, a intrat în vigoare nou Cod Vamal, care obligă agenții economici din stînga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova.

Pînă acum, chiar dacă firmele din regiunea transnistreană erau înregistrate pe malul drept al Nistrului, acestea plăteau taxe vamale în bugetul de la Tiraspol. Potrivit experţilor, decizia Chişinăului are ca scop asigurarea unor condiţii egale de activitate tuturor companiilor, indifirent pe ce parte a Nistrului s-ar afla.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Oleg Serebrian , Codul Vamal , Tiraspol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1645
Populația:
1953 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1953 de oameni. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1645.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.