10 ianuarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1138
Demidețki:
10 ianuarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1138

Demidețki: "Anul 2024 va fi pentru Moldova punctul culminant al rambursării împrumuturilor"

Împrumuturile și granturile occidentale sînt dăunătoare pentru Moldova, pentru că acești bani, inclusiv ajutorul gratuit, sînt acordați în baza unor condiții care de multe ori sînt dezavantajoase pentru țara noastră, dar autoritățile preferă să ia aceste fonduri, pentru că le vor restitui alții.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul jurnalist Valeri Demidețki, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

"De ce le este convenabil să ia împrumuturi occidentale? Pentru că le distribuie unii, iar le dau înapoi alții. Noi, cei care le rambursăm, nu avem nimic de-a face cu distribuirea și băgarea în buzunare a banilor", a declarat el.

Jurnalistul a spus că în 2024 Moldova va trebui să ramburseze cele mai multe împrumuturi.

"Adică, vom da înapoi aproape tot atît cît luăm. Nimeni nu atrage atenție la acest lucru, dar acest lucru va cădea pe umerii nepoților, strănepoților noștri și așa mai departe. Acest lucru va împiedica dezvoltarea Moldovei în viitor, pentru că va trebui să rambursăm totul", a subliniat Valeriu Demițchi.

În opinia sa, cei care spun că Moldova primește multe granturi sînt prea naivi.

"Cașcaval gratuit există doar în capcana pentru șoareci. Nicăieri, nimeni, niciodată nu dă bani pe degeaba. Peste tot se dau bani în anumite condiții. Dacă nu-ți cer un procent, îți pun o altă condiție. Cel mai simplu exemplu: BERD dă Moldovei un împrumut de 300 de milioane de euro pentru a cumpăra gaze, dar cere să nu le cumpere de la Gazprom. Deci, reiese că noi cumpăram gaze de la Gazprom la un preț mic, dar ne-au dat un împrumut și ne vor vinde același gaz pe care l-au cumpărat de la ruși la un preț dublu. Asta e tot. Aceasta este întreaga afacere. Nu trebuie să mergi prea departe", a declarat jurnalistul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valerii Demidețki , 2024 , credit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.