06 ianuarie 2024, 13:00 Realitatea moldovenească views 1262
Ion Ceban a atacat în judecată Guvernul și Parlamentul
06 ianuarie 2024, 13:00 Realitatea moldovenească views 1262

Ion Ceban a atacat în judecată Guvernul și Parlamentul

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că a inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului privind „presiunea financiară pusă pe umerii chișinăuienilor și refuzul de a aloca sau compensa surse financiare necesare”.

Edilul a făcut publice două documente, din 4 ianuarie, adresate Guvernului și Parlamentului. În unul dintre ele, se solicită alocarea a 158 de milioane de lei pentru achitarea sporului lunar de 1 300 de lei pentru circa 7 853 de angajați din autoritățile/instituțiile bugetare finanțate de la bugetul municipal Chișinău.

Totodată, „în vederea elucidării riscului de reducere a capacității financiare în satisfacerea necesităților social-economice ale populației și dezvoltarea municipiului cu cea mai mare populație de locuitori, întru revenirea în cîmpul legal și, totodată, neafectarea atragerii investitorilor/proiectelor importante de infrastructură din cauza imposibilității contribuției proprii necesare”, Ion Ceban a solicitat, „în regim de urgență”, alocarea suplimentară din bugetul de stat a sumei de 210,8 milioane de lei pentru anul 2024, notează Noi.md cu referire la ZDG.

Reprezentanții Guvernului nu au comentat afirmațiile primarului, dar deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a menționat într-o postarea pe rețelele de socializare că „primăriile din toată țară, cu bugete mult mai modeste, au găsit bani pentru sporul lunar pentru angajați”.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat joi, 4 decembrie, că potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău înregistrează „o majorare de 81,5 milioane de lei față de anul trecut”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Ceban , judecata , guvern , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1349 locuitori

Taxobeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Taxobeni, Hrubna Nouă și Vrăneşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1349 de oameni. Satul Taxobeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.