04 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1319
Anul 2023: Stare de urgență deplină. Partea 1
04 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1319

Anul 2023: Stare de urgență deplină. Partea 1

Pentru guvernare, anul 2023 s-a încheiat pe o notă festivă: Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană.

La Chișinău decizia a fost numită "istorică". Și chiar dacă toți văd că ea este nu despre pregătirea Ucrainei și Moldovei și nu despre conformitatea lor criteriilor de la Copenhaga, dar despre geopolitică, iar un diplomat ne-nominalizat din Europa de Est a spus direct la "Europa liberă", că termenul real de aderare a Ucrainei (și a Moldovei la pachet) la UE cu siguranță este nu înainte de a. 2040, și președintele francez Emanuel Macron a spus că UE este încă "departe de a se extinde ", șefa statului moldovenesc a invitat toți doritorii la "concertul bucuriei", apoi a cerut parlamentului să organizeze în un referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În prezent, partidul de guvernămînt pregătește amendamente la legislația în vigoare pentru a combina referendumul de aderare cu alegerile prezidențiale. Premierul Dorin Recean a declarat la un post de televiziune că, dacă Maia Sandu se află în fruntea eforturilor de integrare europeană, atunci ar fi "congruent și coerent" ca referendumul și alegerile prezidențiale să aibă loc în aceeași zi.

Cu ce încă a rămas în memorie anul 2023 – în materialul nostru.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

2023 , stare de urgență

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.