03 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1216
De la 1 ianuarie, salariul minim în Moldova crește la 5.000 de lei
03 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1216

De la 1 ianuarie, salariul minim în Moldova crește la 5.000 de lei

Din data de 1 ianuarie, salariul minim pe care trebuie să-l plătească angajatorii nu poate fi mai mic de cinci mii de lei, doar că, în goană după încasări, la buget statul alimentează și anumite scumpiri.

Potrivit Legii Bugetului, salariul minim pe economie crește de la patru la cinci mii de lei. Asta înseamnă că, oficial, niciun patron nu are dreptul să-și remunereze angajații cu plăți lunare sub acest plafon.

Dintre toți bugetarii, cei mai norocoși sînt profesorii. Salariile cadrelor didactice, au crescut din 1 ianuarie, cu 15%, deși sindicatele din educație au insistat pe o majorare de minim 20 la sută.

Totuși, în bani, efortul financiar este de un miliard de lei, doar în 2024 și vizează peste 50 de mii de moldoveni, notează Noi.md cu referire la tv8.

Femeile care au născut în acest an vor beneficia de o indemnizație unică de 20 de mii de lei, aproape dublu față de cît a fost în anul trecut.

Anul Nou aduce și scumpiri: au intrat în vigoare accize majorate la carburanți, în special, la importurile de benzină. Astfel, acciza pentru importul unei tone de benzină a crescut de la 7.700 de lei pînă la 8.800 de lei. În cazul motorinei, creșterea este cu mult mai mică - de la 3.200 la 3.500.

Țigările și alte produse din tutun se vor scumpi și ele ca urmare a majorării accizei de import cu 10 la sută.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

salariul minim , economie , buget

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
376 locuitori

Ochiul Roș este un sat și comună din raionul Anenii Noi. În componența comunei intră localitățile Ochiul Roș și Picus. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 376 de oameni. Satul Ochiul Roș a fost menționat documentar în anul 1872.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.