25 decembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1088
Legea privind drepturile copilului: Direcția spre occident, sau revenirea la «pavlicii morozovi»?
25 decembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1088

Legea privind drepturile copilului: Direcția spre occident, sau revenirea la «pavlicii morozovi»?

Parlamentul a adoptat în lectură finală noua Lege privind drepturile copilului – documentul, care formează bazele politicii statului în domeniul educației și protecției copiilor. Prevederile lui așa sau altfel îi vor viza, practic, pe toți cetățenii.

Mulți cred, că în mare parte conținutul documentului este rupt de realitate și lasă prea multe semne de întrebare și reticențe. Legea formează oportunități suplimentare pentru intervenția excesivă a statului în viața privată de familie a moldovenilor, fără a ține pe deplin cont de importanța tradițiilor și a valorilor culturale în protejarea și dezvoltarea armonioasă a copilului.

«O nouă viziune asupra copilăriei»

Legea privind drepturile copilului, care reprezintă «o nouă viziune asupra copilăriei», a fost adoptată de parlament în lectură finală la finele lunii noiembrie, curent. Inițiativa legislativă a fost sprijinită de 55 de deputați din partea partidului aflat la guvernare. Ea va înlocui legea analogă de acum 30 de ani, stipulările căreia, se menționează în nota informativă, parțial s-au învechit și «mu reflectă clar domeniile prioritare de activitate a statului în domeniul dat».

Pe post de autor este Ministerul muncii și protecției sociale, în fața căruia a fost pusă sarcina să lege prevederile noii legi cu Convenția ONU privind drepturile copilului. Convenția a fost adoptată de Adunarea Generală ONU în a. 1989 și a intrat în vigoare în a. 1990. La ea participă 196 de state. SUA încă nu a ratificat convenția, pe motiv că după aceasta va fi dificilă ajustarea legislației unor state aparte cu cea federală. Pe de altă parte, există opinia că motivul real este ne-dorința de a raporta despre măsurile luate. În SUA funcționează propriile mecanisme, care deseori nu-s conforme prevederilor convenției ONU.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

lege , drepturile copilului

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1891
Populația:
229 locuitori

Bulhac este un sat din cadrul comunei Cioropcani, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Ungheni și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 229 de oameni. Satul Bulhac a fost întemeiat în anul 1891.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.