29 noiembrie 2023, 15:20 Realitatea moldovenească views 1151
Ce salariu ar merita astăzi un profesor: Răspunsul ministrului Educației
29 noiembrie 2023, 15:20 Realitatea moldovenească views 1151

Ce salariu ar merita astăzi un profesor: Răspunsul ministrului Educației

R. Moldova înregistrează un deficit de 7.000 de cadre didactice, la nivel național, iar lipsa este compensată prin cumularea mai multor discipline de către un singur profesor.

Despre acest lucru a anunțat ministrul Educției și Cercetării, Dan Perciun, care a precizat în cadrul unei emisiuni de la Radiochisinau.md că circa 200 de tineri din cei 1.000 care absolvesc anual instituțiile cu profil pedagogic, decid să se angajeze și să predea în școli, transmite Știri.md.

Dan Perciun, a mai spus că săptămîna viitoare se va cunoaște cu cît va fi majorat salariul angajaților din sistemul educațional în anul 2024.

„În condițiile în care avem deficit de 7.000 și îți vin în sistem 200, îți ia 30 de ani ca să acoperi deficitul ca să mai plece cineva între timp. Pe țară este un indicator foarte jos de raportare la cadrele didactic. La fiecare 10,2 elevi revine un cadru didactic, media europeană este de 15. Săptămîna viitoare Guvernul va anunța bugetul și mărilele salariale plănuite pentru anul 2024”, a spus Dan Perciun.

Întrebat ce salariu ar merita astăzi un profesor/educator din R. Moldova, Dan Perciun a subliniat că o leafă decentă ar fi de 15.000 de lei.

„Un salariu bun, după mine, ar fi în zona de 15.000 de lei, un pic peste salariul mediu pe economie. Cred că asta ar fi un salariu decent. Noi facem eforturi pentru a putea majora salariile în 2024”, a declarat acesta.

Ministrul a refuzat însă să spună cu cît exact vor crește salariile în sistemul educațional, precizînd că acest lucru îl va spune premierul Dorin Recean atunci cînd va face anunțul cu privire la legea Bugetului.

În ceea ce privește soluțiile pe care și le propun autoritățile, ministrul susține că un accent important se pune pe menținerea cadrelor didactice în sistem prin formare continuă, majorări salariale, debirocratizare, reducerea elementelor de stres și violență în școli.

„Pe de altă parte, trebuie să atragem tineri. Tinerii vor burse mai mari, indemnizații mai mari. Pînă la final de an, vom dubla bursele la pedagogie. S-au identificat resursele. Circa 30 de milioane de lei, adițional, vor fi acordate anul viitor…În același timp, vom introduce media de admitere de „7” la pedagogie. Trebuie să avem absolvenți buni de liceu care vor să devină profesor, ca ulterior să avem profesori buni”, a mai precizat ministrul Dan Perciun.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

salariu , profesor , ministru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1 locuitor

Cuconeştii Vechi este un sat din cadrul comunei Cuconeştii Noi, raionul Edineţ. Satul se află la o distanță de 30 km de oraşul Edineţ, 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului este reprezentată de o singură persoană. Prima menţionare documentară a satului Cuconeşti datează din anii 1606-1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.