10 noiembrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1618
Kuciuk:
10 noiembrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1618

Kuciuk: "Demisia lui Nicolae Roșca din funcția de președinte al Curții Constiuționale trebuie explicată public"

Societatea trebuie să cunoască motivele de fond ale demisiei lui Nicolae Roșca din funcția de președinte al Curții Constuționale, susține președintele Institutului Justiției Constituționale, doctorul în drept Valeriu Kuciuk, după anunțul de ieri al Înaltei Curți.

Doctorul în drept remarcă și faptul că demisia lui Nicolae Roșca este depusă imediat după examinarea de către Curtea Constituțională a unei sesizări a avocaților fostului procuror general Alexandr Stoianoglo.

Kuciuk se mai întreabă și dacă este demisia președintelui Curții Constituționale un semnal al unei crize constituționale. Potrivit lui, răspunsul la această întrebare îl vom afla în timp, însă "prin definiție, demisia dlui Roșca din funcția de președinte al CC nu este salutabilă", subliniază expertul.

"Cu referire la cazul dat de demisie, necesită a ține cont de faptul că demisia nu a fost explicată nicicum de Președintele CC Nicolae Roșca. În opinia noastră, societatea trebuie să cunoască motivele de fond ale demisiei, or la aceasta obligă principiul publicității, dar și funcția de demnitate publică a persoanei.

Conform Legii nr.317, Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret, pentru un termen de 3 ani, cu majoritatea de voturi ale judecătorilor Curţii. Numărul de candidaţi la funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale este nelimitat. Legea prevede posibilitatea de a alege prin intermediul a două tururi de scrutin, unde va fi ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Este interesant că dacă la cel de-al doilea tur de scrutin candidaţii întrunesc acelaşi număr de voturi, preşedintele va fi ales prin tragerea la sorţi între candidaţi.

Totodată, Curtea Constituţională alege un judecător care va exercita funcţiile Preşedintelui în timpul absenţei acestuia. De regulă acesta este vicepreședintele CCRM, la moment – dna L.Șova. (....)

Este de remarcat, că această demisie a dlui Roșca din președinte al CC, este depusă imediat după examinarea de către Curte a unei sesizări a avocaților fostului procuror general Alexandr Stoianoglo.

În acest context, relevăm că în cadrul votării hotărîrii CC pe marginea sesizării date, dl președinte al CC Roșca și dna vicepreședinte dna Șova au votat împotriva și au formulat opinii separate.

Aceasta denotă, pornind de la criza politico-juridică declanșată de faptul cum a fost plecat Procurorul General dl A.Stoianoglo, că CC va susține integral poziția CEDO pronunțată pe 24 octombrie curent", menționează Valeriu Kuciuk.

Totodată, doctorul în drept afirmă că poziția Curții Constituționale a devenit extrem de importantă și în problematica scoaterii în afara legii a Partidului Șor.

"Totodată, avînd în vedere hotărîrile CC pe marginea crizei politico-juridice privind neconstituționalitatea partidului Șor, dar și a excluderii din scrutinele electorale a persoanelor membri ai Partidului Șor, dar și ale altor partide de opoziție (precum se invocă - partide compromise), poziția CC devine extrem de importantă, și evident, politicul tinde de a lua procesele sub control, dar și de a soluționa crizele respective, pentru a asigura stabilitatea și interesul politic în țară.

Este demisia președintelui Curții Constituționale un semnal al unei crize constituționale sau nu, va arăta viitorul, dar prin definiție, demisia dlui Roșca din funcția de președinte al CC nu este salutabilă.

În opinia noastră, ea oricum trebuie explicată public, atît din poziția de persoană cu demnitate publică, dar și din poziția unui judecător constituțional care asigură și garantează supremația Constituției", concluzionează Valeriu Kuciuk.

Menționăm că ieri, într-un comunicat de presă, Curtea Constituțională a anunțat despre demisia lui Nicolae Roșca din funcția de președinte al instanței, precizînd că astăzi,10 noiembrie, va fi ales un nou președinte.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
524 locuitori

Niorcani este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 524 de oameni. Satul Niorcani a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.