07 noiembrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1251
Elevii refugiați vor obține acte de absolvire a studiilor în Moldova
07 noiembrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1251

Elevii refugiați vor obține acte de absolvire a studiilor în Moldova

Războiul din țara vecină a privat sute de mii de copii de accesul la educație, un drept care pune bazele viitorului lor.

Desfășurînd lecții online după programul din Ucraina și asistînd la cele predate în instituțiile din Moldova, în ultimii doi ani, învățarea materiilor școlare nu a fost o sarcină ușoară pentru ei, transmite Știri.md.

Începînd cu acest an, copiii refugiați în țara noastră au dreptul să participe la lecții, să susțină examene și să obțină acte de absolvire a studiilor, la fel ca ceilalți elevi din R. Moldova.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în grădinițe, gimnazii și licee au fost înmatriculați peste 2.000 de copii ucraineni.

Exercitîndu-și dreptul la educație, jumătate dintre părinții ucraineni stabiliți în țara noastră au ales să-și înmatriculeze copiii la școlile și grădinițele din Chișinău.

După obținerea statutului de protecție temporară, printr-o simplă cerere, ei pot solicita înscrierea gratuită a copilului în sistemul educațional din țara noastră.

Legea le oferă dreptul de a:

frecventa instituțiile de învățămînt: copiii refugiaților pot fi încadrați în școli sau grădinițe și pot participa la lecțiile și activitățile școlare obișnuite;

beneficia de sprijin educațional, avînd acces la asistență psihopedagogică și consiliere, dar și la activități de asistență și reabilitare psiho-socială;

participa la activități extracurriculare, non-formale și evenimente cultural-educative, pentru a-și dezvolta pasiunile și interesele.

„În Republica Moldova, dreptul la educație este un drept garantat de Constituție. Fie că vorbim despre copiii născuți în țara noastră sau despre copiii refugiați din Ucraina, toți acești tineri au dreptul de a merge în siguranță la școală, iar părinții lor ar trebui să participe la procesul educațional fără a fi supuși presiunilor sau solicitărilor de a plăti sume informale. Atunci cînd luptăm pentru drepturile noastre, nu trebuie să ne simțim jenați pentru că cerem respectarea acestora. Rușinea ar trebui să fie a celor care încalcă aceste drepturi. Adesea părinții se tem să reclame astfel de probleme, fiind îngrijorați pentru potențialele consecințe asupra copiilor lor. Însă tăcerea noastră doar permite corupției să prospere”, consideră Ala Revenco, cofondatoare a organizației „Părinți Solidari”.

Fenomenele de corupție, cum ar fi taxele informale, plățile pentru examene și cadourile, sînt răspîndite mai ales în orașele mari din țară, iar experții recomandă semnalarea actelor de corupție către instituțiile abilitate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

elevi , refugiați , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1100 locuitori

Cremenciug este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cremenciug este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Cremenciug alcătuia 1 100 de locuitori în anul 1989. Satul Cremenciug a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.