23 octombrie 2023, 11:30 Realitatea moldovenească views 1606
Valeriu Kuciuk: În Declarația de suveranitate este statuat expres că R.Moldova se declară stat demilitarizat
Foto: zdg.md
23 octombrie 2023, 11:30 Realitatea moldovenească views 1606

Valeriu Kuciuk: În Declarația de suveranitate este statuat expres că R.Moldova se declară stat demilitarizat

Republica Moldova nu a dat dovadă de insistență în promovarea recunoașterii internaționale a statutului său de neutralitate permanentă, o spune președintele Institutului Justiției Constituționale, doctorul în drept Valeriu Kuciuk.

Potrivit expertului, țara noastră nu a oferit nici pe intern cetățenilor, dar nici pe extern - comunității internaționale, poziții de principiu a unui stat neutru. Kuciuk a abordat acest subiect la conferința științifico-practică: „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională” organizată de Institutul Justiției Constituționale.

Expertul a subliniat că principiul neutralității permanente a statului este incompatibil cu principiul militarizării.

"Izvoarele de drept care au condus la apariția neutralității în Constituția R.Moldova sînt în primul cele două declarații fundamentale ale R.Moldova: Declarația de suveranitate și Declarația de independență. În Declarația de suveranitate din 1990 este statuat expres: R.Moldova se declară stat demilitarizat. Acest principiu existențial, precum este și cel al independenței, au fost ulterior dezvoltate în prevederile articolului 11 din Constituție", a declarat Valeriu Kuciuk.

„Trebuie să recunoaștem că țara noastră nici nu a încercat și nici i-a reușit să formuleze o soluție de securitate întemeiată pe conceptul de stat neutru, nu a dat dovadă de insistență, nu a promovat recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate permanentă, nu a încheiat careva tratate de recunoaștere a neutralității sale, deci nu încercat să utilizeze formula demilitarizării sale, nu a încercat să soluționeze eficient problema trupelor străine pe teritoriul său.

Promovarea statului neutru în diferite contingente militare, expediate pentru participare la diverse misiuni militare inițiate de diverși actori internaționali, nu au oferit nici pe intern cetățenilor, dar nici pe extern, comunității internaționale poziții de principiu a unui stat neutru”, a declarat Valeriu Kuciuk.

Expertul a amintit că statutul neutralității permanente este incompatibil cu asumarea unor obligații internaționale care ar putea trage după sine implicarea în conflicte militare. R. Moldova ca stat neutru permanent nu ar trebui să participe sub nicio formă la acțiuni și exerciții militare în afara teritoriului său.

„În baza statului de neutralitate la Statul Moldovean apare obligația să promoveze o politică pacifistă, de neadmitere a implicării sale în conflicte militare, de neparticipare sub orice formă în uniuni sau blocuri militare, de refuz de la orice formă de cooperare cu uniunii sau blocurile militare, de neadmitere a amplasării pe teritoriul său a bazelor militare străine, indiferent de destinația proclamată”, a remarcat vorbitorul.

În același timp, Valeriu Kuciuk a remarcat că principiul neutralității permanente este totuși compatibil cu principiul autoapărării, cu acele acțiuni militare realizate în scop de autoapărare.

În contextul schimbărilor ce au loc pe arena politică mondială, potrivit expertului, neutralitatea este cea mai bună soluție pentru securitatea statală a Moldovei.

„Realizarea neutralității permanente a R.Moldova nici nu a fost posibilă de fapt pe parcursul a celor 30 de ani de parcurs constituțional, în contextul existenței ordinii mondiale unipolare, în frunte cu o unică supraputere. Odată existînd schimbarea - tranziția sistemului internațional de la ordinea unipolară la cea multipolară, dar și apariția a unor riscuri sporite internaționale, toate acestea împreună fac ca neutralitatea să fie cea mai bună soluție pentru securitatea statală, pentru conciliere, coeziune și unitatea națională”, a concluzionat președintele Institutului Justiției Constituționale, Valeriu Kuciuk.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
44 locuitori

Semionovca este un sat din cadrul comunei Mingir, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 44 de locuitori. Satul Semionovca a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.