04 octombrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1683
Corneliu Popovici:
04 octombrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1683

Corneliu Popovici: "În Moldova, optimizarea școlilor din sate duce la supraîncărcarea celor din oraș"

"Cazul de la Văsieni reprezintă o reflectare a unor tendințe care s-au înregistrat în sistemul educațional din Republica Moldova, în ultimii ani. Noua metodologie de finanţare a instituţiilor publice de învăţămînt duce la optimizarea școlilor din sate și supraîncărcarea celor din oraș", a declarat fostul ministru al educației, Corneliu Popovici.

„Aceste tendințe negative se datorează principiului de finanțare, care este aplicat în domeniul educației din Moldova, pe parcursul ultimilor 8 ani de zile. Acest principiu de finanțare duce la optimizare. Este un principiu bun pentru țările bogate, unde nu sînt probleme grave demografice. În Republica Moldova, acesta este unul dăunător, care generează nu numai închiderea școlilor”.

Procesul de optimizare a dus și la migrația tinerilor de la sat la oraș. Acest fenomen a generat nu doar depopularea satelor, dar și supraîncărcarea claselor de elevi din oraș, mai spune fostul ministru, notează Noi.md cu referire la primul.md.

„Avem o depopulare a satelor și o suprapopulare a Chișinăului și a școlilor de aici. Numai anul acesta, au fost admiși suplimentar peste 1700 de copii. Noi avem clase cu 40-45 de copii. Așa-numita economie pe contul copiilor obligă autoritățile locale să închidă școlile pentru că nu primesc bani”.

Amintim că elevii de la liceul din satul Văsieniraionul Ialoveniau revenit joi, 28 septembrie, la procesul de studii, după ce școala a intrat în grevă, nemulțumită de decizia autorităților de a desființa clasele a X-a, formate la începutul anului școlar, iar eleviii de aici să studieze în satul vecin, Ruseștii Noi.

Referindu-se la acest caz, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus recent că toate cheltuielile pentru funcționarea singurei clase de a X-a vor fi suportate de către Consiliul raional.

„Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea acestei clase de a X-a din resursele proprii. Este un angajament făcut de ei pentru următorii trei ani că costurile pentru această clasă vor fi acoperite de către Consiliul raional”, a spus oficialul.

Contactați de Noi.md pentru a oferi comentarii în contextul declarațiilor făcute de Corneliu Popovici, nici reprezentanții Serviciului de presă al Ministerului Educației, nici conducătorul instituției, Dan Perciun, nu au răspuns apelurilior.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , optimizare , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1066 locuitori

Hănășenii Noi este un sat și comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hănășenii Noi și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Leova și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1066 de oameni. Satul Hănășenii Noi a fost menționat documentar în anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.