22 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1481
Reguli noi de finanțare a universităților de stat
22 septembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1481

Reguli noi de finanțare a universităților de stat

Universitățile de stat vor fi finanțate nu doar în baza numărului de studenți pe care îl au, dar și în baza unor criterii de performanță. Noile reguli se conțin în modificările la Metodologia de finanțare bugetară a instituțiilor de învățămînt superior, aprobate astăzi de Guvern.

Astfel, instituțiile care sînt mai atractive pentru absolvenții de liceu care au medii mai mari de opt, dar și cele care respectă standardele de integritate și alte criterii importante vor putea avea bugete cu pînă la 20 la sută mai mari, transmite moldpres.

Conform documentului, 75% din resurse financiare vor fi alocate instituției conform costului standard per student multiplicat la coeficienți de ajustare, în funcție de ciclu de studii, forma de învățămînt, limbă de instruire și grupul de programe de studii. Alte 20% din resursele alocate vor avea scopul de a susține excelența și performanța universităților, iar cel puțin 5% vor fi distribuite pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare în cămine, modernizarea bazei materiale și didactice, dotarea cu calculatoare/softuri/utilaje, finanțarea unor proiecte de dezvoltare instituțională.

„Pe de altă parte, vom evalua integritatea academică a universităților în baza unor sondaje reprezentative pe fiecare universitate pe un eșantion de circa 600 de studenți. Cele care vor avea cel mai bun scor, la fel, vor beneficia de suport adițional. Totodată, avînd în vedere că o prioritate pentru minister este internaționalizarea și atragerea studenților străini, au fost incluse și cîteva criterii de performanță pe această dimensiune și anume: ponderea studenților străini care sînt atrași de universitate, numărul și ponderea specialităților în limba engleză care sînt oferite de universități și, nu în ultimul rînd, ponderea profesorilor care dețin certificate de competență într-o limbă de circulație internațională”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

În Republica Moldova funcționează 21 de instituții de învățămînt superior, inclusiv 13 instituții publice și opt private. În municipiul Chișinău sînt 17 instituții și cîte o unitate în municipiile BălțiComratCahul și Taraclia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

reguli , finantare , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1082 locuitori

Sîrma este un sat şi comună din raionul Leova. Sîrma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Leova și la 101 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1082 de oameni. Satul Sîrma a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.