20 septembrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1229
Dimitrii Barbalat: Site-urile web ale multor ambasade moldovenești nu au informații actualizate
20 septembrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1229

Dimitrii Barbalat: Site-urile web ale multor ambasade moldovenești nu au informații actualizate

Site-urile web ale multor ambasade moldovenești nu au informații actualizate și există un haos informațional, ceea ce nu ajută partenerii străini și potențialii investitori să afle informațiile obiective de care au nevoie.

Despre aceasta a vorbit Dmitrii Barbalat, expert în domeniul economiei, ex-director al Departamentului economiei reale al Ministerului Economiei, transmite Noi.md.

El a spus că s-a convins de acest lucru verificînd informația despre unele publicații de pe portalurile ambasadelor moldovenești din străinătate și, în general, urmărește această situație din 2018 și reamintește periodic conducerii țării despre necesitatea actualizării informației de pe portalurile ambasadelor, pentru a oferi cel puțin o informație reală despre Republica Moldova.

"Iată ce se întâmplă pe portalurile ambasadelor moldovenești. Pe portalurile a zece ambasade, la secțiunea guvernamentală, se află în continuare programul de guvernare al Maiei Sandu. Pe un portal este programul guvernului Nataliei Gavrilița, iar pe celelalte este programul actualului guvern. Și toate programele anunțate sînt doar în limba de stat, contrar cerințelor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, care prevede că este necesar de a respecta legile țării gazdă, adică este obligatoriu de a prezenta informația pe site-urile ambasadelor și în limba țării gazdă", a subliniat Dmitrii Barbalat.

Potrivit lui, doar patru site-uri web ale ambasadelor moldovenești conțin numele actualului președinte și informații scurte despre procedura de alegere a președintelui moldovean de către cetățenii-alegători.

Pe portalurile a 13 ambasade încă mai există un mesaj potrivit căruia președintele moldovean este ales de către parlament prin vot secret.

"Și, în mod paradoxal, pe 20 de portaluri ale ambasadelor, deși este anunțat numele președintelui Maia Sandu, mai jos există și un text în care se spune că președintele Republicii Moldova este ales tot de același parlament prin vot secret. Deși articolul 143 din legea privind regulamentul Parlamentului în acest compartiment a fost anulat începînd cu 01.01.2023. Și asta în pofida faptului că am ales deja doi președinți în cadrul alegerilor generale. Printre altele, astfel de informații batjocoritoare despre președinte sînt disponibile și pe portalurile reprezentanțelor Republicii Moldova chiar și la ONU la New York și Geneva", a mai spus expertul economic.

El a atras atenția asupra faptului că doar pe site-urile celor două ambasade există date privind indicatorii socio-economici pentru anul 2022 în secțiunea "economie".

"În rest: pe patru portaluri - 2018: pe 13 portaluri - 2019, pe 13 portaluri - 2020, iar pe cinci portaluri de ambasade secțiunea guvernamentală este goală. Date "proaspete" din 2018 privind indicatorii socio-economici ai Republicii Moldova, printre altele, pe portalul reprezentanței Republicii Moldova la ONU la New York", a scris Dimitrii Barbalat pe pagina sa de socializare.

Potrivit lui, în cadrul reprezentanței UE a Republicii Moldova la Bruxelles, la secțiunea "economie" sînt date vechi din primul trimestru al anului 2019, iar la secțiunea "guvern" nu există nimic.

În același timp, pe site-urile tuturor ambasadelor moldovenești, la secțiunea "Cultură în Moldova", există încă o fotografie a sălii Filarmonicii Naționale, care a ars în 2020.

Expertul economic a atras atenția asupra faptului că pe site-ul oficial al Republicii Moldova (moldova.md) nu există informații actualizate.

Acolo este scris că președintele Republicii Moldova este ales și de Parlament prin vot secret, iar la secțiunea "economie" ultimele "realizări" sînt doar pentru anul 2016. În secțiunea "educație", cele mai recente date sunt pentru anul academic 2015-2016.

La compartimentul "relații externe" din Moldova există doar cîteva informații despre MAEIE, regulamentul ministerului datînd din 2005, deși acest regulament a fost modificat de două ori din 2005.

Dimitrii Barbalat și-a exprimat nedumerirea față de faptul că informațiile de pe site-urile ambasadelor nu sînt actualizate de la Chișinău în mod centralizat.

"Imaginați-vă cum reacționează străinii și potențialii investitori la astfel de informații despre Moldova. Și cum ne văd cu adevărat capitalele europene din UE", a scris el.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Dimitrii Barbalat , site , ambasada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1601
Populația:
2821 locuitori

Călineşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Călineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2821 persoane. Satul Călineşti a fost menționat documentar în anul 1601.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.