01 august 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 933
Moscova pregătește un răspuns la reducerea misiunii diplomatice ruse în Moldova
01 august 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 933

Moscova pregătește un răspuns la reducerea misiunii diplomatice ruse în Moldova

Ministerul rus de Externe elaborează în prezent măsuri concretizate ca răspuns la decizia Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați ai misiunilor diplomatice rusești în Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de către directorul Departamentului II pentru țările CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk.

Potrivit diplomatului, această decizie a Chișinăului este văzută ca un alt "pas neprietenos", menit să distrugă relațiile ruso-moldovenești.

Polișciuk a explicat că argumentele Republicii Moldova, potrivit cărora este vorba de stabilirea unei parități de personal cu numărul ambasadei moldovenești de la Moscova, nu pot induce pe nimeni în eroare.

După cum a remarcat directorul Departamentului II pentru țările CSI din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, decizia respectivă a Chișinăului a fost precedată de o campanie antirusească cu acuzații nefondate și care nu au nimic de-a face cu realitatea privind "ingerința" Ambasadei Rusiei în afacerile interne ale Moldovei și "activități de spionaj".

După cum s-a relatat anterior, Republica Moldova reduce personalul ambasadei ruse de la Chișinău. Această decizie a fost anunțată după ce un organ de presă a publicat informații potrivit cărora pe acoperișul complexului de clădiri al Ambasadei Rusiei la Chișinău se află mai multe antene, care sînt "folosite pentru activități de spionaj".

Întrebat de ce aceleași antene de pe ambasada americană sînt bune și tot așa antene de pe clădirea ambasadei ruse sînt rele, ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat că, din păcate, conducerea MAEIE nu a oferit niciun argument.

Potrivit deciziei MAEIE moldovenesc, la etapa actuală, reprezentarea Rusiei și a Republicii Moldova în baza principiului parității ar trebui să fie formată din 10 posturi diplomatice și 15 posturi administrative și tehnice și de serviciu. Potrivit notei diplomatice a MAEIE înmînate părții ruse, decizia autorităților moldovenești de mai sus ar trebui să fie pusă în aplicare pînă la 15 august 2023.

Mulți moldoveni asociază aderarea republicii la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării proprii și coexistență, precum și dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
844 locuitori

Semionovca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Semionovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 844 de oameni. Satul Semionovca a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.