27 iulie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1294
Cum a comentat ambasadorul rus în Moldova
27 iulie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1294

Cum a comentat ambasadorul rus în Moldova "scandalul spionajului"

Ministerul moldovean de Externe nu a cerut explicații părții ruse în legătură cu așa-zisul scandal de spionaj, ci doar a constatat faptul că pe clădirea ambasadei Rusiei de la Chișinău sînt prea multe antene.

De asemenea, au mai spus că ambasada rusă intervine în afacerile interne ale Republicii Moldova și este implicată în activități subversive.

Ambasadorul rus în Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat acest lucru reporterilor după o discuție la Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

"De fapt, tot acest așa-zis scandal de spionaj este doar o scuză pentru decizia luată cu mult timp în urmă de a reduce personalul diplomatic. Acest lucru ne-a fost anunțat astăzi. Din punctul nostru de vedere, aceasta subminează serios posibilitatea dialogului dintre cele două țări. Și, de fapt, această decizie nu este deloc în spiritul unor țări prietene. Este o decizie, poate, de așteptat, dar noi nu ne-am gîndit că Chișinăul oficial se va implica cu o asemenea viteză în concursul rusofobiei și că vor fi luate măsuri atît de radicale", a declarat Oleg Vasnețov.

El și-a exprimat speranța că persoanele responsabile care iau astfel de decizii își dau seama cum ar putea să se ajungă în viitor în contextul bilateral.

Întrebat de ce există atît de multe antene pe acoperișul ambasadei Rusiei în Republica Moldova, diplomatul rus a spus că ambasada a fost construită și pusă în funcțiune la sfîrșitul anilor '90, iar antenele se află acolo încă din acea perioadă de timp.

"Dacă vă uitați cu atenție, multe antene sînt ruginite și așa mai departe. Dacă telefonia ar funcționa foarte bine, internetul ar funcționa foarte bine etc., probabil că nu ar fi nevoie să fie în mod constant reînnoite, actualizate și așa mai departe. Mai ales că toate aceste antene sînt cumpărate la nivel local de la furnizorii locali", a spus el.

Întrebat de ce aceleași antene de pe ambasada americană sînt bune, iar aceste antene de pe clădirea ambasadei rusești sînt proaste, el a menționat că, din păcate, MAEIE nu oferă careva argumente în acest context.

"Paralelele aici, ni se spune, sînt nepotrivite. Și, firește, nu se dau explicații, nu se oferă nicio bază probatorie, nimic. Nici acest lucru nu este surprinzător, pentru că ne-am mai confruntat cu o astfel de atitudine față de noi, dar sîntem obișnuiți să lucrăm în această situație. Dar cred că, în noile condiții, vom găsi o modalitate de a construi relațiile dintre cele două popoare și țări, care au fost grav subminate", a declarat Oleg Vasnețov.

După cum sa raportat anterior, Moldova reduce personalul ambasadei Rusiei la Chișinău. A declarat viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Astăzi, ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov a fost chemat la MAEIE în legătură cu publicarea într-una din mass-media a informațiilor că pe acoperișul complexului de clădiri al Ambasadei Rusiei la Chișinău se află numeroase antene, care sunt „folosite pentru activități de spionaj.”

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Oleg Vasnețov , ambasador , MAEIE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1980 locuitori

Lunga este un sat şi comună din raionul Floreşti. Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, satul se află la distanța de 8 km de orașul Florești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1980 de oameni. Satul Lunga a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.