15 iunie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 866
Proiect aprobat: În R.Moldova va fi permisă crearea crematoriilor
15 iunie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 866

Proiect aprobat: În R.Moldova va fi permisă crearea crematoriilor

În Republica Moldova va fi permisă crearea crematoriilor umane și incinerarea cadavrelor.

Guvernul a avizat un proiect de lege în acest sens. Potrivit proiectului avizat, crematoriile umane pot fi înființate de către autoritățile publice centrale, autoritățile publice locale sau în parteneriate public-private, transmite moldova1.md.

Administrațiile cimitirelor și crematoriilor umane vor putea amenaja și pune la dispoziția persoanelor interesate, pe baza unui contract, spații speciale destinate păstrării urnelor funerare cu cenușa persoanelor decedate.

Se va interzice incinerarea persoanelor decedate neidentificate, a persoanelor decedate cărora nu li s-a emis certificatul de deces sau un alt act care confirmă decesul, dar și persoanelor străine decedate în Republica Moldova în lipsa aprobării oficiului consular din Republica Moldova al țării al cărei cetățean a fost persoana decedată.

Amintim că, la finele lunii aprilie, deputații Oazu Nantoi și Marcela Nistor au înregistrat la Parlament un proiect de lege cu privire la funcționarea cimitirelor. Inițiativa este constituită din șase capitole în care se reglementează un spectru larg de activități specifice, precum înființarea, administrarea, închiderea și desființarea cimitirelor și crematoriilor umane, înhumările, exhumările, reînhumările și incinerarea persoanelor decedate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Crematoriu , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.