15 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1538
Ce recoltă de caise am putea avea în Moldova în acest an
15 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1538

Ce recoltă de caise am putea avea în Moldova în acest an

Înghețurile din februarie în Moldova ar putea duce la distrugerea a 30-40% din mugurii de caise, ceea ce va afecta recolta acestor fructe.

În special, săptămîna trecută, în nordul Moldovei, temperatura aerului a scăzut pînă la minus 5-6 grade Celsius ziua și la minus 9-11 grade noaptea. În sud a fost cu cîteva grade mai cald. Cu toate acestea, în toată țara a apărut riscul de a pierde 30-40% din mugurii de flori pe plantațiile de caise, relatează EastFruit.

În sud, un astfel de risc este mai mare, deoarece săptămîna trecută temperatura aerului din timpul zilei a crescut uneori pînă la 7-8 grade, în urma cărui fapt copacii din unele livezi de caise au început să iasă din stare de odihnă biologică. Acest lucru duce la pierderea rezistenței la frig în condiții de ger puternic, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp (dacă e să credem prognozelor meteo, săptămîna aceasta se așteaptă un nou dezgheț). În plus, în regiunile sudice sunt mai răspîndite unele soiuri locale de caise, care nu sînt deosebit de rezistente la îngheț.

În regiunile centrale și nordice ale țării, în ultimii ani a avut loc mai activ procesul de reînnoire a soiurilor de fructe sîmburoase. În special, au fost plantate livezi de caise din soiul Kyoto, care au prezentat o rezistență destul de bună chiar și la înghețurile tîrzii de primăvară. De asemenea, în nordul Moldovei gerurile din februarie au venit mai devreme, iar vremea caldă anterioară a fost mai puțin pronunțată. Plantațiile de fructe sîmburoase și, în special, fructele semințoase rămîn într-o stare de odihnă biologică profundă. Înghețurile din februarie, se pare că vor întârzia momentul reluării vegetației, ceea ce este chiar benefic. Întrucît în trecutul nu foarte îndepărtat au existat cazuri în care copacii de caise au înflorit deja în a treia săptămînă a lunii martie și apoi 50-70% din mugurii înfloriți au înghețat.

Cu toate acestea, nici acest lucru nu întotdeauna duce la o scădere semnificativă a recoltei. Potrivit experților Catedrei de horticultură a Universității Agrare de Stat din Moldova, chiar și în condiții meteorologice dificile, șansele unei recolte înalte și, în special, cu o calitate înaltă a produselor, se înregitrează în acele livezi în care sînt folosite tehnologiile agricole de un nivel înalt. În special, în cele în care se folosesc preparate care cresc rezistența la îngheț.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

recoltă , Caise

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.