11 octombrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1669
De astăzi R.Moldova primește integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan
11 octombrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1669

De astăzi R.Moldova primește integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan

După ce ieri mai multe rachete au lovit infrastructura energetică a Ucrainei, țara vecină începînd cu ora 03:00 a încetat să livreze energie electrică țării noastre, iar întregul volum necesar pentru Republica Moldova este acum asigurat de Centrala de la Cuciurgan (MGRES), informează într-o postare Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Potrivit lui Spînu, o parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova iar țara noastră este direct afectată de bombardamentele asupra Ucrainei, având în vedere că R.Moldova cumpără din țara vecină 30% din energia electrică consumată.

”Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată. Ieri am avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să găsim împreună o soluție bună pentru moldoveni. Voi continua să informez cetățenii și presa în legătură cu acțiunile noastre. Energia electrică este importantă și vom încerca sa rezolvam împreună problemele care apar. Dar viața oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă. Exprim sincere condoleanțe ucrainenilor care au pierdut în aceste atacuri oameni dragi. Republica Moldova este alături de poporul ucrainean”, a scris Spînu pe canalul său de telegram.

Reamintim că ieri trei rachete care au vizat ținte din Ucraina au trecut și prin spațiul aerian al Republicii Moldova. Autoritățile moldovenești au calificat acest lucru ca pe o încălcare gravă a neutralității țării noastră și au convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova pe ambasadorul Federației Ruse din țara noastră.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

energie electrică

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
457 locuitori

Rumeanţev este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 457 de oameni. Satul Rumeanțev a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.