28 aprilie 2022, 17:30 Realitatea moldovenească views 3071
Opinie:
28 aprilie 2022, 17:30 Realitatea moldovenească views 3071

Opinie: "Noi avem nevoie să fim implicați nicăieri și ne vom ocupa singuri de incidentele de pe teritoriul nostru"

Moldova trebuie să-și păstreze calmul pe care îl are în prezent și să nu se lase atrasă în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, să declare că se va ocupa de incidentele din regiunea transnistreană, care este teritoriul său, iar republica nu trebuie atrasă nicăieri prin diverse metode și tehnici.

Această opinie a fost exprimată de politologul Pavel Midrigan, în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Fedorova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

"Noi nu avem două subiecte: Moldova și Transnistria. Avem un singur stat - Republica Moldova. Și ar trebui să afirmăm clar că noi avem nevoie să fim implicați nicăieri și ne vom ocupa singuri de incidentele de pe teritoriul nostru", a spus el.

Pavel Midrigan a atras atenția asupra faptului că în regiunea transnistreană locuiesc mulți cetățeni ruși, iar doctrina Federației Ruse prevede ajutor și protecția cetățenilor ruși oriunde s-ar afla.

"Să dea Dumnezeu ca totul să se termine doar cu aceste incidente în Transnistria, este important să nu permitem altele noi. Moldova trebuie să aibă o poziție unificată. Acesta este statul noastru și nu trebuie să fim implicați nicăieri prin diverse metode și tehnici. Cu ajutorul diferitelor servicii speciale, am putea afla cine a fost autorul atacurilor din Transnistria, să reținem aceste persoane, astfel încît să depună mărturie și să spună cine le-a organizat și de ce. În primul rînd este nevoi de vigilență, pentru că orice se poate întîmpla", a spus el.

Politologul a subliniat că Republica Moldova nu va participa la conflictul dintre Rusia și Ucraina. El a menționat că Ucraina este o țară prietenoasă pentru noi. Dar dacă trupele rusești staționate în regiunea transnistreană se vor implica în unele acțiuni împotriva Ucrainei, atunci acest lucru se poate întîmpla doar la ordinul comandamentului rus, căruia i se subordonează, iar Moldova, ca stat, nu are nici o legătură cu acest lucru.

 "Dar dacă există semne că recentele incidente din Transnistria sînt opera unor persoane din partea ucraineană, atunci conducerea moldovenească va trebui să facă o declarație, să cheme autoritățile ucrainene să se abțină de la astfel de acțiuni sau, dacă s-a făcut fără știrea Kievului oficial, să clarifice aceste excese, să găsească și să pedepsească făptașii", a spus Pavel Midrigan.

La rîndul său, jurnalistul, expertul Centrului pentru Studii Strategice și Reforme, Alexandr Stahurschi a atras atenția asupra faptului că acum este greu să prognozăm evoluțiile ulterioare ale evenimentelor din cauza imprevizibilității schimbărilor în cadrul operații și multe vor depinde de evoluția situației din sudul Ucrainei și de alte momente.

"În multe privințe, acest lucru ne va afecta soarta din punctul de vedere al unei posibile incitări în țara noastră la acțiuni militare. Sperăm că la noi nu se va întîmpla nimic. Dar războiul este imprevizibil. Părțile aflate în conflict au o flotă, aeronave, rachete, au o mulțime de arme. Sperăm că părțile vor găsi puncte de compromis în negocieri, pentru ca oamenii să nu moară din cauza războiului", a spus el.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

opinie , expert , Moldova , Rusia , Ucraina , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
693 locuitori

Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.