18 martie 2013, 16:47 Realitatea moldovenească views 14172
18 martie 2013, 16:47 Realitatea moldovenească views 14172

Der Spiegel : Corupția a distrus guvernul Filat

Nereuşitele se datorează politicienilor corupţi din Moldova, miniştrilor cu diplome false, implicaţi în mai multe scandaluri, dar şi afacerilor ilegale cu credite neperformante. Sînt doar cîteva dintre concluziile exprimate de publicaţia germană Der Spiegel şi traduse de Timpul.md.

"Guvernul nu a reușit să scape de corupție și funcționari compromiși, despre care Bruxelles-ul nu a vrut niciodată să audă. Mai mult decît atît, cîțiva politicieni de rang înalt au fost implicați în scandaluri: s-a dovedit că ministrul de Interne a prezentat o diplomă falsă, colegul său, ministrul Sănătății, a făcut afaceri cu terenuri, iar în biroul unui funcționar de la Cancelaria de Stat au fost găsite 40 mii de dolari SUA cu o proveniență necunoscută", scrie publicaţia germană.

Jurnaliştii de la Der Spiegel menţionează şi faptul că premierul în exerciţiu este implicat într-un scandal legat de Banca de Economii. "Instituția în care își păstrează banii circa 80 la sută din populația țării a acordat credite neperformante unor firme care au finanțat campania electorală a lui Vlad Filat. Acum observatorii sînt îngrijorați că dacă vor avea loc alegeri anticipate comuniștii ar putea reveni la putere", se mai spune în articol.

Publicaţia Der Spiegel notează şi faptul că toate speranţele ca Moldova să ia calea integrării în UE au fost năruite.

"Proiect european ambițios: visul Parteneriatului Estic a fost compromis, odată cu demiterea premierului. Scopul principal era ca șase state să-și consolideze relațiile cu Uniunea Europeană – însă apropierea nu a avut loc nici din partea Armeniei, Georgiei și Azerbaidjanului, nici din partea statelor autocrate ca Belarus și Ucraina. Toate speranțele au fost îndreptate spre R. Moldova: cancelarul german Angela Merkel a vizitat Chișinăul, iar în această toamnă urma să fie semnat Acordul de Asociere cu UE și Acordul privind liberalizarea regimului de vize", conchid autorii articolului.

 

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

guvern , AIE , Moldova , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1984
Populația:
319 locuitori

Gornoe este un sat din cadrul comunei Micăuți, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Gornoe a fost înființat în anul 1984.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.