06 septembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2541
O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică
06 septembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2541

O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică

O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică. Adelina Andrei, o tînără de 18 ani, elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Capitală, este prima tînără din țara noastră care a atins această performanță.

Ea a descoperit pasiunea pentru matematică prin clasa a șasea și de atunci a participat la sute de concursuri și olimpiade, de la care s-a întors cu diplome și medalii, transmite Publika.md.

„Sentimentele pe care le-am simțit au fost ca și la prima olimpiadă internațională cînd am luat medalie. Aceleași sentimente. De mîndrie pentru mine că, ia uite, am putut și am reușit, dar și de mîndrie pentru țara mea. - și văd ceilalți sute de participanți din alte țări că, ia uite, este o țară și ia uite ce steag interesant, dar de unde sînt ei? Și află și ei despre Moldova”.

Tînăra spune că numărul reprezentantelor sexului frumos la astfel de competiții este foarte mic, dar acest fapt o motivează să muncească și să demonstreze că și fetele sînt bune la științele exacte.

„Este un pic straniu să fii singura fată. Te simți uneori, poate, ne la locul tău. - Și chiar pot să spun că am văzut fetele care de obicei se ocupă. - Majoritatea dintre ele poate au luat rezultate chiar mai bune decît unii băieți”.

Deși dedică mult timp pregătirilor pentru concursuri, Adelina își face timp și pentru ea.

„- Pregătirea dacă o faci din inimă și faci ceea ce-ți place este zilnică. O oră într-o zi, două ore poate în altă zi. Se mai întîmplă uneori să mă mai odihnesc și să nu rezolv matematică două-trei zile la rînd. Dar, ca să vorbim așa, ea este uniformă pe parcursul anului”.

Profesorii Adelinei vorbesc cu mîndrie despre ea și spun că este o elevă bună la toate, care se implică şi în alte activități extracuriculare.

„- Adelina, aș zice, este o elevă deosebită. De ce? Deoarece este și modestă, dar, totodată, cînd își expune punctul de vedere, într-atît este de argumentat, ne convinge pe toți. - Noi ne mîndrim cu aceste medalii obținute. Ele se obțin nu ușor”.

Datorită locurilor de frunte obținute la olimpiadele internaționale, Adelina are deja 10 din oficiu la trei examene de bacalaureat. Este președinta Consiliului Municipal al elevilor din Chișinău și se implică în diverse proiecte educative pentru tineri.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

olimpiada , matematica , aur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
942 locuitori

Zgărdeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zgărdeşti, Bondareuca și Ciofu. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 942 de oameni. Satul Zgărdești a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.