06 martie 2020, 16:00 Realitatea moldovenească views 4571
Învățătorii cer micșorarea vîrstei de pensionare
06 martie 2020, 16:00 Realitatea moldovenească views 4571

Învățătorii cer micșorarea vîrstei de pensionare

Mai mulți pedagogi din raionul Hîncești solicită ca vîrsta de pensionare pentru cadrele didactice să fie diminuată de la 63 la 57 de ani pentru femei și la 62 de ani pentru bărbați.

Acest lucru ar fi necesar din cauza că ”profesia de pedagog este calificată ca fiind prima în lista celor cu cea mai mare ardere profesională și emoțională (sindromul Burnout)”.

Un demers în acest sens a fost expediat în adresa Parlamentului, Guvernului, Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova, Federației Sindicale a Educației și Științei, sptransmite NOI.md cu referire sputnik.md.

Demersul este semnat de președintele filialei din Hîncești a Federației Sindicale a Educației și Științei, Ana Cimpoieș.

Învățătorii spun că ”activitatea de zi de zi în instituțiile de învățămînt produce deseori emoţii negative, declanșînd epuizarea emoțională a cadrelor didactice, datorate comportamentului elevilor, sentimentului de inechitate în privinţa recunoaşterii valorii sociale a profesiunii, salarizării scăzute, supraîncărcării muncii, constrîngerilor temporale, climatului şcolar neadecvat, lipsei susţinerii organizaţionale”.

În demers este precizat că există profesori care îşi doresc pensionarea anticipată la cerere din cauza incapacității fizice sau psihice de a face față cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţămînt actual, aflat în continuă schimbare.

Precizăm că în anul educațional 2018-2019 femeile reprezintă 86,7 la sută din numărul total de pedagogi.

Sursa: sputnik.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1401 locuitori

Negreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Negreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Negreşti a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.