09 octombrie 2012, 15:38 Realitatea moldovenească views 2602
09 octombrie 2012, 15:38 Realitatea moldovenească views 2602

BNM va pune în circulaţie şapte monede comemorative

Începînd cu 10 octombrie, Banca Naţională a Moldovei va pune în circulaţie ca mijloc de plată şapte monede comemorative de argint, anunță tv7.md

Seria “Personalităţi” va fi completată cu moneda consacrată celebrării a 100 de ani de la naşterea poetului şi publicistului Andrei Lupan. Piesa are valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 13 grame şi tirajul de 500 exemplare.

Seria “Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei” va fi suplimentată cu o nouă dedicaţie la temă, prilejuită de împlinirea a 160 de ani de la publicarea baladei “Mioriţa”. Moneda înfăţişează imaginea Mioriţei şi a păstorului are valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 16,5 grame şi tirajul de 2000 exemplare.

Alte două emisiuni noi cu aceleaşi caracteristici tehnice şi valoare nominală evocă Mănăstirea Butuceni şi Cetatea Soroca. Acestea vor fi incluse respectiv în seriile “ Mănăstirile Moldovei” şi “ Monumentele Moldovei”.

La o temă adiacentă, reflectată de seria “Locaşuri sfinte”, a fost bătută şi moneda “Biserica Măzărache din Chișinău” cu valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 16,5 grame şi tirajul de 1000 exemplare.

Şirul noilor monede ce urmează să fie puse în circulaţie pe 10 octombrie îl încheie piesele “Vidra” şi “Papucul-doamnei” din seria “Cartea Roşie a Republicii Moldova”, drept un mesaj către contemporaneitate despre protecţia plantelor şi animalelor aflate pe cale de dispariţie.

Comercializarea monedelor comemorative se va efectua prin intermediul Băncii Naţionale a Moldovei şi al băncilor licenţiate. Băncile licenţiate vor stabili în mod independent preţul de vînzare al monedelor comemorative, care nu va depăşi cu trei la sută preţul stabilit de Banca Naţională a Moldovei.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
3512 locuitori

Buțeni este un sat și comună din raionul Hîncești. Buțeni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 3512 oameni. Satul Buțeni a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.