07 noiembrie 2019, 15:30 Realitatea moldovenească views 3692
Ar trebui oare funcționarii să controleze procurorii?
07 noiembrie 2019, 15:30 Realitatea moldovenească views 3692

Ar trebui oare funcționarii să controleze procurorii?

Cine ar trebui să controleze și pe cine: procurorii pe funcționarii din Guvern sau funcționarii - Procuratura?

La prima vedere, răspunsul este evident: desigur Procuratura, în calitate de autoritate independentă! Cel puțin, acest lucru rezultă din Legea cu privire la Procuratură, în primul articol a căreia scrie: „Procuratura este o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești care, în procedurile penale și în alte proceduri prevăzute de lege, contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiției, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanei și ale societății".

În 72 de ore ne putem aștepta la căderea Guvernului

Cu toate acestea, actualul Premier Maia Sandu a decis că de acum încolo Guvernul va selecta candidatura Procurorului General, ceea ce înseamnă că acesta va fi controlat de Guvern. Rezultatul este un nonsens: Procuratura ar trebui să fie controlată de societate, Parlamentul în calitate de autoritate legislativă și doar în ultimul rînd de Executiv, dar nu invers!

Procuratura Generală ar trebui să poată, dacă este necesar, să investigheze încălcările comise în diverse ministere, în casele de asigurări sociale și în medicină, într-un cuvînt, în orice instituții asociate Guvernului și autorității executive. Va putea ea să facă acest lucru dacă ea însăși va fi sub controlul Guvernului?

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

procuror , funcționari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1714 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Cremene, Vărăncău și Slobozia-Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1714 oameni. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.