17 septembrie 2012, 12:31 Realitatea moldovenească views 6752
17 septembrie 2012, 12:31 Realitatea moldovenească views 6752

Le Monde: R.Moldova - prima victimă colaterală a tensiunii dintre Rusia şi Bruxelles


Foto: er.ru 

Republica Moldova este prima victimă colaterală a ofensivei Uniunii Europene împotriva Gazprom, comentează ziarul Le Monde. Cotidianul scrie că decizia Comisiei Europene de a începe o anchetă împotriva gigantului rus Gazprom, pentru manipularea preţurilor şi blocarea concurenţei în mai multe state membre UE, este o lovitură de teatru în sectorul energetic. Și deloc surprinzător, a atras o atitudine negativă din partea Moscovei, care nu a întîrziat să reacţioneze.

La 11 septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care plasează companiile strategice sub autoritatea sa directă. În acest context, vizita premierului Vlad Filat la Moscova i-a oferit ocazia de a negocia un tarif redus pentru gazele ruseşti.

"Însă, înaintea întrevederii dintre Vladimir Putin şi Vlad Filat, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a făcut publice condiţiile Moscovei pentru examinarea cererii Chişinăului. Pentru a obţine o eventuală reducere cu 30% a preţului la gaze şi pentru renegocierea datoriei de 4,1 miliarde de dolari (3,15 miliarde de euro), R.Moldova ar trebui să denunţe protocolul de aderare la acordul de cooperare energetică cu UE", notează Le Monde.

Cuvinte cheie:

Rusia , Moldova , Europa , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1628
Populația:
898 locuitori

Lencăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lencăuți și Verejeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ocnița și la 221 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Satul Lencăuți a fost atestat documentar în anul 1628.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.