14 decembrie 2018, 11:15 Realitatea moldovenească views 14940
Curtea Constituțională s-a pomenit într-o situație delicată
14 decembrie 2018, 11:15 Realitatea moldovenească views 14940

Curtea Constituțională s-a pomenit într-o situație delicată

Amendamentele la legislația electorală, care permit desfășurarea unui referendum republican consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare, au fost promulgate de președintele Igor Dodon și au intrat în vigoare.

Experții menționează că legea va fi prezentă pe agenda Curții Constituționale a Moldovei (CC), care va fi pusă în situația să caute un echilibru între inițiativa autorităților și propriile verdicte. Subtilitatea situației constă în faptul că acum patru ani CC s-a pronunțat ferm contra desfășurării alegerilor și a referendumului în aceeași zi, considerînd că acest lucru este contrar intereselor electoratului. Dar pe parcursul ultimilor ani, CC a demonstrat o flexibilitate nemaivăzută în tălmăcirea propriilor decizii și a articolelor din Constituție, așa că s-ar putea să o facă și de această dată.

Alegeri plus referendum

În Moldova alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019 și se vor desfășura conform sistemului electoral mixt. În aceeași zi urmează să se desfăşoare și referendumul republican consultativ. Modificările și completările Codului electoral, care au iscat discuții, au fost adoptate de Parlament, luna trecută, cu voturile a 54 deputați. Acestea mai presupun și anularea interdicției de a face agitație în ajunul și în ziua alegerilor.

Printre amendamente s-au numărat și modificările art. 145 al Codului electoral, care reglementează desfășurarea referendumului republican. Acesta stipula, că plebiscitul «nu poate avea loc cu 60 zile înainte și 60 zile după alegerile parlamentare, prezidențiale și generale locale». Conform amendamentului, propus de deputatul Serghei Sîrbu, în ziua alegerilor poate fi organizat un referendum republican.

La examinarea proiectului în primele două lecturi deputații-democrați Sergiu Sîrbu și Valentina Buliga au introdus în proiect un amendament ce modifică încă un articol al Codului electoral. Acesta prevede că la desfășurarea plebiscitului, circumscripțiile electorale se formează în baza raioanelor republicii, care nu coincid cu circumscripțiile uninominale, formate pentru desfășurarea alegerilor parlamentare. Amendamentul stipulează o excepție de la această regulă: dacă referendumul are loc concomitent cu alegerile parlamentare, circumscripțiile se formează reieșind din aceleași cerințe, ca în cazul alegerilor.

Un șir de politicieni și experți de opoziție au presupus că președintele Dodon va încerca să blocheze inițiativa PDM privind desfășurarea referendumului în ziua alegerilor. Dacă șeful statului ar fi refuzat să promulge legea și ar fi întors-o în Parlament, deputații nu ar mai fi avut timp să-și realizeze ideea. După 30 noiembrie Parlamentul nu mai poate adopta legi organice și deci să voteze pentru desfășurarea referendumului. În pofida acestor așteptări, președintele a promulgat amendamentele la legislația electorală prin decretul din 23 noiembrie.

Peste o săptămînă, la 30 noiembrie, legea a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. În aceeași zi, cu 61 voturi, Parlamentul a aprobat desfășurarea referendumului consultativ republican în ziua alegerilor parlamentare. Alegătorii vor trebui să se pronunţe privind reducerea numărului de deputați, de la 101 la 61. Le va fi propusă și întrebarea privind posibilitatea rechemării parlamentarilor de către cetățeni, dacă ei «nu-și exercită obligațiile în modul cuvenit».

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Curtea Constituțională

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
199 locuitori

Сărpineanca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Cărpineanca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.