23 iunie 2012, 10:10 Realitatea moldovenească views 3261
23 iunie 2012, 10:10 Realitatea moldovenească views 3261

Deputaţii au eliminat limba rusă din buletinele de identitate

Datele din buletinele de identitate şi permisele de şedere vor fi completate doar în limba de stat. Modificarea respectivă se conţine într-un proiect de lege, aprobat astăzi de Parlament în prima lectură.

Potrivit proiectului de lege, limbile moldovenească, engleză şi rusă vor fi substituite cu sintagma ”limba de stat”. Totodată, în limba rusă vor fi indicate doar cîmpurile informaţionale, restul informaţiei fiind prezentată doar în limba de stat.

”Funcţionarii cunosc limba de stat şi am considerat că nu este nevoie să ne repetăm”, a declarat ministrul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip.

Aceste modificări au provocat indignarea deputaţilor fracţiunii Partidului Comuniştilor, care le-au criticat dur, acuzînd deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană că adoptă legi antinaţionale. Deputatul PCRM, Grigore Petrenco, a afirmat că astfel se lezează drepturile vorbitorilor de limba rusă, inclusiv a găgăuzilor.

Totodată, comuniştii au declarat că excluderea unor date din fişa de însoţire va crea condiţii pentru votarea multiplă în cadrul alegerilor.

Noile buletine de identitate vor conţine datele de identificare clasice: numele, data naşterii, fotografia, dar şi domiciliul, care, la moment, se înscriu pe fişa de însoţire.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, susţine că proiectul va diminua corupţia din sistemul de eliberare a actelor. Mai mult, el afirmă că buletinul de format nou s-ar putea ieftini. În prezent, perfectarea buletinului de identitate costă 130 lei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1267 locuitori

Corpaci este un sat şi comună din raionul Edineţ. Corpaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corpaci este situat într-o regiune de şes şi mici coline, la confluenţa rîului Racovăţ cu Prutul, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ, la 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1267 de oameni.  Satul Corpaci a fost atestat documentar în anul 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.