13 aprilie 2018, 16:15 Realitatea moldovenească views 3513
România, pregătită de unire. Urmează răspunsul Moldovei
13 aprilie 2018, 16:15 Realitatea moldovenească views 3513

România, pregătită de unire. Urmează răspunsul Moldovei

Xenia Florea

Deputații ambelor camere ale Parlamentului României au susținut ideea unirii dintre România și Moldova. Evenimentul s-a produs marți, 27 martie, la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, consacrată celor 100 ani de la unirea Basarabiei cu România. Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost spicherul Parlamentului RM Andrian Candu cu un grup de deputați și vicepremierul pentru eurointegrare Iurie Leancă.

"Sper că frații noștri și dl Candu, cu care ne leagă o prietenie și pe care îl apreciez înalt, și dl Leancă, și alți colegi din Parlamentul Republicii Moldova au înțeles, au simțit dorința noastră", a declarat președintele Camerei Deputaților din România Liviu Dragnea.

Indicațiile Bucureștiului pentru Chișinău

Analistul politic Igor Boțan consideră că "Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918", adoptată la ședința ambelor camere ale Parlamentului român, este un document original, destul de corect: "Este o declarație simbolică, dedicată, în fond, trecutului. Nu conține nici o inițiativă neașteptată, îndrăzneață. Cred că cetățenii moldoveni și români, care au participat duminică la manifestația consacrată celor 100 ani de la unire, au fost dezamăgiți".

Iar directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate Valeriu Ostalep a scris pe rețelele de socializare, că la 27 martie România, de fapt, și-a anunțat pretențiile teritoriale față de Moldova. Mai ales, că în alocuțiunile lor aleșii români s-au arătat departe de a fi la fel de corecți ca documentul, adoptat de ei. Spre exemplu, Liviu Dragnea le-a propus direct contemporanilor să urmeze exemplul generației anului 1918 și adresîndu-li-se oaspeților din Moldova Andrian Candu și Iurie Leancă, acesta a declarat: "Oare nu aveți suficient curaj pentru a spune deschis ce ne dorim? În România - a continuat Liviu Dragnea - există o tendință enormă spre unificare și acum Bucureștiul așteaptă să se coacă Republica Moldova.Atunci cînd poporul moldovenesc, autoritățile moldovenești vor dori (sper să se întîmple cît mai curînd), noi vom fi gata".

În pofida "corectitudinii" relative a "Declaraţiei pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918", în document găsim mai multe momente foarte curioase. Iată unul dintre acestea: "Parlamentul României consideră perfect legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova, care susțin unirea celor două state ca o continuare firească a procesului de dezvoltare și afirmare a națiunii române, subliniază că acest act depinde de voința lor, și declară că România și cetățenii ei sînt gata, și mereu vor fi gata, să meargă în întîmpinarea oricăror manifestări organice a reunificării, venite din partea cetățenilor Republicii Moldova ca expresie a voinței lor suverane".

Adică, Bucureștiul oficial dă indicații directe Chișinăului oficial: dorințele unioniștilor sînt "legitime", deci nu este binevenită o împotrivire acțiunilor, care subminează,de facto, statalitatea RM. Iată și răspunsul la revolta de pe rețelele de socializare, după manifestația de duminică a unioniștilor. Unde se uită SIS, Procuratura Generală și alte structuri, menite să apere statul?

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Romania , unire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
11128 locuitori

Costeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Costeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ialoveni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 11128 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.