08 decembrie 2017, 12:15 Realitatea moldovenească views 4376
Moldova, între două părți aflate în conflict
08 decembrie 2017, 12:15 Realitatea moldovenească views 4376

Moldova, între două părți aflate în conflict

Anghelina Taran

În legislația moldovenească nu există noțiunea „război hibrid", însă în ultimul timp tot mai des sîntem speriați cu pericolele lui.

Recent, Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a organizat Conferința științifică cu participare internațională „Problemele securității regionale în contextul provocărilor hibride". Printre organizatori se mai numărau Ambasada Ucrainei în RM și Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova. Raportorii moldoveni și ucraineni, precum și un expert din Marea Britanie, au vorbit despre un singur pericol – cel din Rusia. Am încercat să ne dumerim care pericol anume amenință țara noastră.

Situația curentă

În țara noastră, unii oameni, în special politicienii, văd pericole hibride aproape pretutindeni. Spre exemplu, președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a numit apariția documentarului „Istoria Moldovei", creat cu susținerea președintelui Igor Dodon, „o etapă ordinară a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Moldovei". Guvernanții văd pericole în emisiunile de știri și cele analitice ale posturilor TV rusești și interzic difuzarea acestora, precum și în sosirea jurnaliștilor, savanților, oamenilor de cultură și artiștilor ruși în republica noastră.

Recent, de pe Aeroportul Chișinău a fost întoarsă înapoi o delegație compusă din reprezentanții Primăriei Moscovei, ai Prefecturii districtului administrativ de vest din Moscova, specialiști în domeniul administrării gospodăriilor comunal-locative, urbanismului și profesori din școlile moscovite. Aceștia mergeau la un forum de afaceri și colaborare culturală (adică tematica nu purta un caracter politic) în or. Bălți. Și informația privind vizita planificată a fost prezentată părții moldovenești din timp.

Cu toate acestea, în luna februarie a anului trecut, autoritățile noastre nu au avut nimic împotriva sosirii în Moldova a unui grup de generali americani, apoi – a tehnicii militare americane și a soldaților de Ziua Victoriei și a altor vizite ale militarilor SUA și NATO.

La 29 octombrie, renumitul ziar american The Washington Times a publicat articolul „De ce este decisivă întărirea legăturilor cu Moldova", a cărui concluzie era: „Trebuie să întărim legăturile dintre Moldova și Statele Unite și să muncim pentru a pune capăt pretențiilor Rusiei de a domina ambele țări." Nu este unicul articol dedicat Moldovei și publicat de The Washington Times.

La 2 noiembrie, tot acolo a apărut articolul „O țară mică poartă un război mare împotriva războiului hibrid al Rusiei", care concluzionează următoarele: „Moldova, cu mult curaj și fermitate, a luat asupra sa ursul rusesc și a supraviețuit. America ar putea învăța multe de la modelul moldovenesc." E de menționat că, în anul 1997, ex-președintele SUA Ronald Reagan a spus că acest ziar, la fel ca el însuși, a venit la Washington în deceniul culminant al secolului XX și că ei împreună au cîștigat războiul rece. Asta ca să fie clar caracterul publicațiilor din The Washington Times.

În luna mai a anului curent, Eugen Rumer, cercetător științific superior și director al Programului Carnegie „Rusia și Eurasia", fost colaborator al Serviciului Național de Informații în Rusia și Eurasia din cadrul Consiliului Național de Informații al SUA (2010-2014), a scris articolul „Moldova, între Rusia și Occident. Un echilibru delicat" (publicat pe site-ul proiectului carnegieendowment.org/). El scrie că războiul din estul Ucrainei a dus la un război rece, care a divizat Europa. „Pe de o parte a rupturii stau securitatea, structurile politice și economice ale NATO și UE, cu capitala la Bruxelles, pe de alta – Rusia. Între ele au rămas niște țări din Europa de Est – Ucraina, Belarus și Moldova." Deci, prin cuvintele fostului cercetaș american, vom sublinia că între NATO, UE și Rusia are loc un război rece. Iar SUA, după cum se știe, face parte din NATO.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

conflict , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1762
Populația:
3821 locuitori

Slobozia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Slobozia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3821 de oameni. Satul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1762.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.