19 iunie 2017, 15:32 Realitatea moldovenească views 4959
Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral (Doc)
19 iunie 2017, 15:32 Realitatea moldovenească views 4959

Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral (Doc)

Comisia de la Veneția a publicat astăzi avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt.

Organul consultativ nu recomandă ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemului electoral.

Deși Comisia spune că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al cetățenilor statului, aceasta a venit cu câteva concluzii, în ceea ce privește schimbarea sistemului de vot în Republica Moldova.

„În contextul în care se află Republica Moldova, reforma propusă ar putea avea un efect negativ la nivel de circumscripție, unde candidații majoritari independenți pot fi influențați de oameni de afaceri sau de alți actori care urmăresc interese proprii;
- Responsabilitatea oferită Comisiei Electorale Centrale de a stabili componența circumscripților se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc și poate influența activitatea CEC;
- criteriile detaliate pentru constituirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și cetățenii din străinătate nu sunt stipulate;
- Pragurile de reprezentare parlamentară în componenta proporțională rămân ridicate; - Este puțin probabil ca schimbările propuse să sporească reprezentarea femeilor în Parlament și nu sunt introduse măsuri speciale suplimentare pentru a compensa acest fapt", se arată în document.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

comisie , sistem electoral

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1749 locuitori

Moşana este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Moşana și Octeabriscoe. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1749 de oameni. Satul Moşana a fost menționat documentar în anul 1634.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.