29 iunie 2016, 10:14 Realitatea moldovenească views 4372
Votul electronic ar putea fi introdus la următoarele alegeri parlamentare
29 iunie 2016, 10:14 Realitatea moldovenească views 4372

Votul electronic ar putea fi introdus la următoarele alegeri parlamentare

Votul la distanţă, prin intermediul sistemelor electronice, ar putea fi introdus în Republica Moldova deja la următoarele alegeri parlamentare. Potrivit experţilor, implementarea conceptului ar permite alegătorilor fie de peste hotare, fie imobilizaţi, care nu se pot prezenta la birourile electorale în ziua alegerilor, să-şi exercite dreptul la vot.

Un studiu cu privire la introducerea votului electronic a fost prezentat marţi, 28 iunie, de către Comisia Electorală Centrală. Cercetarea a fost realizată cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Ex-preşedintele CEC şi actualul membru al comisiei, Iurie Ciocan, a declarat că pentru implementarea acestui concept este nevoie de elaborarea unei baze legislative. „Şi în cadrul alegerilor prezidenţiale din toamna acestui an acest exerciţiu de votare pentru alegătorii din afara ţării ar fi de maximă actualitate, însă până atunci nu vom putea pune în aplicare niciun instrument electronic, chiar şi cu statut de proiect pilot. Dar pentru 2018, la parlamentare, ne propunem să realizăm şi acest obiectiv", a spus Iurie Ciocan.

Consultantul internaţional PNUD, Jonas Udris, a declarat că în prezent oamenii pierd chiar şi câteva ore pentru a-şi exercita dreptul la vot. Odată cu introducerea votului electronic, acest lucru va putea fi făcut în câteva minute. Votantul va trebui să posede semnătura electronică sau să se înregistreze în prealabil, pentru a obţine date de acces pe pagina electronică unde va fi posibil să voteze. Persoanele care vor opta pentru votul electronic vor avea posibilitatea să-şi exprime opţiunea electorală cu câteva zile mai devreme de ziua alegerilor. Până îşi vor confirma votul, alegătorii vor putea să-şi schimbe opţiunea pînă în ziua scrutinului.

Sursa: timpul.md

Cuvinte cheie:

electronică , alegeri , sistem , votare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
381 locuitori

Alava este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lazo și Alava. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 381 de oameni. Satul Alava a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.