24 iunie 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 6665
Femeile din RM vor putea dona lapte pentru bebeluşi
24 iunie 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 6665

Femeile din RM vor putea dona lapte pentru bebeluşi

Femeile din ţara noastră vor putea dona, în premieră, lapte pentru bebeluşii născuţi prematur. Aceasta va fi posibil după ce va fi creată Banca de lapte matern, în incinta Institutului Mamei şi Copilului.

Donatoare vor putea deveni doar femeile sănătoase şi fără vicii.

Aproximativ 800 de bebeluşi se nasc, anual, prematur la Institutul Mamei şi Copilului. 90 la sută dintre ei nu primesc lapte matern în primele zile de viaţă.

Odată ce Banca de lapte va fi creată, nou-născuţii vor fi alimentaţi sănătos imediat după naştere. Donatoarele vor fi selectate minuţios de către medici.

"Să nu fie fumătoare, să nu fie bolnavă de HIV/SIDA, să nu aibă boli cronice decompensate, hepatite. Femeile sunt testate la infecţiile virale, cu citomegalovirus. Laptele, de asemenea, este testat bactereologic şi dacă este aprobat atunic laptele este pasteurizat", a spus vicedirectorul Institutului Mamei şi Copilului, Neli Revenco.

Laptele matern va fi colectat cu ajutorul unei pompe electrice, într-un săculeţ special. După testare, lichidul va fi stocat în frigider, la o temperatură deminus 20 de grade celsius, în containere individuale.

Pe lăzi vor fi indicate informaţii despre donatoare şi calităţile nutritive ale laptelui.

Potrivit neonatologilor, alimentaţia cu lapte praf provoacă bebeluşilor născuţi prematur complicaţii.

"Poate să vomite, să facă constipaţii, încetinirea tranzitului intestinal. Starea copilului nu se ameliorează în dinamică. Poate să nu adaoge nici în greutate, în primele zile de viaţă", a spus neonatologul de la Institutul Mamei şi Copilului, Ludmila Guriţanu.

Din cauza laptelui praf, probleme digestive grave au avut şi gemenii Marianei Macari, născuţi prematur.

"Mîncarea neprelucrată stătea în stomac, iar medicii erau nevoiţi să le elibereze stomacul. Ca urmare, medicii au întrerupt alimentaţia cu lapte praf şi le-au dat glucoză", a spus mama.

Ideea unei bănci de lapte este pe placul mai multor femei care nasc prematur.

"Niciun de alimentaţie nu va oferi prematurului vitaminele şi nutrienţii necesari", a spus o femeie.

Pe continentul european există 210 bănci de lapte matern, iar 17 urmează să fie deschise în timpul apropiat.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

lapte , donator , copii , femei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1446
Populația:
689 locuitori

Valea Rusului este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Valea Rusului a fost menționat documentar în anul 1446.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.